Само в Lupa.bg: Павел Васев е в ИСУЛ, състоянието му е стабилно

Лекарите се надяват режисьорът скоро да бъде раздвижен

Общество
10:10 - 01 Юни 2019
3693
Само в Lupa.bg: Павел Васев е в ИСУЛ, състоянието му е стабилно

Покосеният от инсулт режисьор Павел Васев е преместен от „Пирогов” в болница ИСУЛ, научи Lupa.bg от медици. Засега те определят състоянието му като критично стабилно. Изследванията показвали, че откакто бе докаран с правителствения самолет у нас на 7 май състоянието му леко се е подобрило и за разлика четирите месеца, прекарани в московски болници, сега тук се полагали доста повече грижи да може да бъде рехабилитиран и евентуално да проходи отново.

Преместването в ИСУЛ се наложило, защото там има необходимата апаратура да бъде следено състоянието на Павел Васев 24 часа в денонощието и да се реагира максимално бързо в случай на сърдечни проблеми или други проблеми.

Дългогодишният директор на Народния театър и ръководител на Българския културен център в Москва получи серия от мозъчни удари в края на миналата и началото на тази година. Няколкократно бяха правени опити 68-годишният режисьор да бъде върнат в България, но руските лекари не разрешиха местенето му от Русия у нас поради тежкото му състояние и бяха преценили, че ако това е възможно, задължително трябва да е със самолет.

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутати и общественици това стана възможно на 7 май, като първо Lupa.bg съобщи новината. Те събраха необходимите пари, за да може да бъде вдигнат самолетът, управляван от Авиоотряд 28.

След като правителственият самолет, който лично премиерът Бойко Борисов разреши да бъде изпратен в Москва,  докара Павел Васев в София, той бе настанен в „Пирогов” под наблюдението на водещия неврохирург и шеф на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. Николай Габровски.

„Организацията по отношение на транспорта на дългогодишния директор на Народния театър и ръководител на Българския културен център в Москва Павел Васев от Москва беше перфектна”, заяви тогава д-р Красимир Бинев, завеждащ на отделение по неврореанимация в "Пирогов", който придружи тежко болния по време на полета.