Само в Lupa.bg: По морето всичко е в застой - високи цени, никой не приема резервации

Новини
15:00 - 31 Март 2022
4504
Само в Lupa.bg: По морето всичко е в застой - високи цени, никой не приема резервации

Войната в Украйна и повишаването цената на тока и газта вързаха ръцете на българите, занимаващи се с ресторантьорство и хотелиерство. Всички са в тотален застой и изчаквателна позиция, според някои в стойка "партер". Все още хората са в неведение дали ще има силен сезон, дали ще се разчита изобщо на някакви чужденци и колко нашенци ще предпочетат българското, след като сега ще има доста по-свободен достъп до морските курорти в Гърция и Турция.

При повечето хора по морето схемата от години е "ден година храни" и те се препитават именно от наемите на квартирите, които отдават. На този етап от хотелите също не предприемат нищо, отказват резервации, тъй като не могат да изготвят адекватни оферти на желаещите.

Разбира се, правят се изключения за такива, които са готови да платят по-големи суми и то в пълен размер, а не само да капарират почивката си.

В момента наемът на апартамент в големите ни морски градове - Варна, Бургас и Поморие, варира от порядъка на 120-150 лева на вечер и то при пълно заплащане за най-силните месеци - юли и август. И това е усредена цена, от която нито един собственик не отстъпва. Може да се направи лек реверанс към клиента, ако наеме жилището за по-голям период от време - поне три седмици или месец.

Любопитното е, че хотелите, които все пак са склонни да приемат отсега летуващи, са завишили цените доста над частните квартири, което допълнително отблъсква българите.

Ресторантьорите също не знаят какво да правят. Голяма част от тях се презапасяваха и купуваха продукти от Турция, прескачайки до югоизточната ни съседка по няколко пъти през последните месеци, но войната в Украйна обърка доста плановете им. Както и на всички нас.

"В пълно неведение сме... Дори не знам дали ще отварям това лято, дали ще е рентабилно с цените, които трябва да плащаме за режийните, както и заплатите.

Все още не съм наемал персонал, не знам какво да им предложа на хората, а ми се иска да работят при нормални условия, за да е добре за тях, за нас, за нашите клиенти. Мислехме си, че зимата ще е тежка, но май ще се окаже, че лятото ще бъде по-тежко. Надявам се да успеем да свържем двата края със спестяванията, които имам от миналия сезон, но и те ще се стопят като пролетен сняг, а след това ще дойде есента, зимата...

Просто главата ми не го побира и се надявам правителството да вземе адекватни мерки ни подпомогне по някакъв начин", сподели пред Lupa.bg Светослав Теодоров - собственик на малки ресторантчета в Созопол и Несебър.

В момента ресторантьорите разполагат с голямо количество дълготрайни хранителни продукти, най-вече брашно и олио, но не знаят дали ще могат изобщо да го използват.

Мнозина правят и други прогнози, от които доста хора биха се възползвали - да се изчака с резервации за море поне до края на май, да не се бърза. Тогава много неща ще се избистрят, а хотелите ще свалят цените драстично, само и само да не работят на загуба и да успеят да избият разходите си, да не са на голям минус. Така беше и в по време на първата пандемия, когато мнозина българи трябваше да се задоволят с нашето Черноморие, а цените някъде варираха от порядъка на 320 лева за седем дни за възрастен на Слънчев бряг и Свети Влас, които включваха закуска и вечеря в четиризвезден хотел. В другите ни курорти не беше по-различно.