Само в Lupa.bg: Подробности за ареста на футболната легенда Виктор Пицурка

Един от най-скъпите треньори в Румъния е освободен от килията

Спорт
15:32 - 01 Февруари 2023
5310
Само в Lupa.bg: Подробности за ареста на футболната легенда Виктор Пицурка

Бившият селекционер на националния отбор по футбол Виктор Пицурка напусна във вторник "Център за задържане на столичната полиция" след изтичането на 24-часовата заповед за задържане, издадена от антикорупционните прокурори по делото, по което той е обвинен в купуване на влияние заради мерки при COVID кризата.

"Нямам нищо общо с този бизнес", заяви Виктор Пицурка при освобождаването си от центъра за задържане.

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията не поискаха от съда предварителния му арест. Съдебни източници обаче заявиха, че той е поставен под съдебен контрол.

Бившият селекционер на националния отбор по футбол беше задържан в понеделник от прокурорите на Националната дирекция за борба с корупцията в досие относно закупуването на медицински продукти по време на пандемията. Той е един от най-желаните и скъпоплатени треньори в северната ни съседка. 

Антикорупционната прокуратура изслушва сина на Виктор Пицурка

Бившият играч на ЦСКА София Александру Пицурка (на снимката), син на бивш селекционер на румънския национален отбор по футбол Виктор Пицурка, във вторник отиде в Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), за да бъде разпитан от прокуратурата. С показанията си той е помогнал на татко си.

Също във вторник Виктор Пицурка беше освободен от ареста и доведен в ДНК, за да бъде интервюиран по същото дело.

Според прессъобщение на НДБК, публикувано в понеделник, антикорупционната прокуратура е наредила наказателното разследване и 24-часовото задържане, започнало в понеделник, за Габриел Туту, собственик на CN ROMARM SA, за злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици, за дела, при които държавният служител е получил неправомерни облаги за себе си или за другите, многократно търгуване с влияние и фалшификация.

Според съдебни източници бившият селекционер на националния отбор по футбол Виктор Пицурка също е бил задържан и преследван по същото дело, за купуване на влияние.

Антикорупционните прокурори твърдят, че на фона на пандемията от COVID-19, между 19 март 2020 г. и 16 септември 2021 г., генералният мениджър на Romarm Габриел Туту, действайки в нарушение на законовите разпоредби, е сключил два договора за обществени поръчки със сдружение на компании, в което е включвал и един, контролиран от Пицурка; силно неизгодните договори за Ромарм предвиждаха закупуването на седем несъответстващи машини за производство на предпазни маски.

"Гореспоменатите действия са причинили на National Company Romarm SA загуба от 8 647 584 RON, което представлява стойността на споменатите машини, стойността на суровината и впоследствие стойността на свързаните с тях части и услуги (извън договора)", твърдят разследващите.

В подобен контекст прокурорите твърдят, че между 19 март 2020 г. и 10 април 2020 г. Габриел Туту (на снимката) е поискал от ръководителите на фирмите, участващи в посочените покупки, да позволят на негов приятел да осигури доставка на несъответстващи предпазни маски на Министерството на националната отбрана, въпреки че той всъщност не е предоставил никакви реални търговски дейности, спомагателни към договора за доставка на продукти за защита и да извършва плащания към последните (40 на сто от дела на печалбата) под прикритието на консултантски договор.

"В замяна на тези "услуги" заподозреният Габриел Туту е предизвикал убеждението, че има влияние върху служителите на Министерството на отбраната и че ще ги определи директно да възлагат договорите за обществени поръчки без публични процедури, а също и да поемат продуктите, без да повдигат възражения и да плащат съответните фактури. В този контекст се твърди, че заподозреният Габриел Туту е получил 50 000 RON чрез посредник", се казва в съобщението на прокуратурата за борба с корупцията.

DNA добави, че по същото дело се водят наказателни производства и срещу други лица.