Само в Lupa.bg: Правителствено шосе потъна в мрак (СНИМКИ)

Централният столичен булевард „Васил Левски“ за поредна вечер беше без улично осветление

У нас
22:10 - 21 Април 2019 (обновена)
3673
Само в Lupa.bg: Правителствено шосе потъна в мрак (СНИМКИ)

Отсечки от централния столичен булевард „Васил Левски“ потънаха в мрак в неделя вечерта, защото уличното осветление не работи, установи на място репортер на Lupa.bg. Става дума за отсечката от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Гурко“. Живеещи в района ни сигнализираха, че това се случва почти всяка вечер през последния месец.

Преди няколко дни улично осветление не е имало по бул. „Васил Левски“ от Графа чак до Софийския университет. Движещите се по улицата разчитат на лампите от витрините, на магазините, на светещите реклами и на фаровете от колите. След полунощ, когато хората изгасят лампите си у дома, а трафикът намалява значително, булевардът буквално потъва в пълен мрак, разказаха очевидци.

21 април, 22 часа, бул. "Васил Левски" - уличното осветление не работи в частта от Графа до ул. "Гурко" 


Шосето е едно от важните правителствени трасета в столицата, като по него всеки ден минава кортежът на президента Румен Радев. По бул. „Васил Левски“ се движат и колите на премиера Бойко Борисов. Чуждестранните държавни делегации също преминават по тази централна пътна отсечка, движейки се от летище София до резиденция „Бояна“ или до някой от столичните хотели.

От фирмата „Етралукс“ АД, която отговаря за уличното осветление в столичния район „Средец“, заявиха пред репортер на Lupa.bg, че няма как да следят в реално време дали осветителната мрежа е в изправност и затова разчитат гражданите да сигнализират при аварии. От дружеството увериха, че иначе реагирали веднага, щом някой ги уведоми за липсата на осветление по булеварда.

От снимката ясно се вижда, че въпреки тъмнината, уличната лампа не свети

„Това на нищо не прилича. Всяка вечер лампите навън не светят. Каква е тази европейска столица, в която всяка нощ има аварии и смущения в уличното захранване?!“ възроптаха пред Lupa.bg възмутени софиянци.

Около полунощ, след като живеещите в района подадоха сигнали в "Етралукс“ АД, уличните лампи светнаха. Това реално стана повече от 4 часа, след като се стъмни.

Преди време зам.-кметът на София Евгени Крусев заяви, че за 2018 г. уличното осветление на столицата струва около 20 млн. лв. От тях 8 млн.лв. са вложени в модернизиране и изграждане на улично осветление. 5 млн.лв. са за абонамент по големите булеварди, който представлява поддръжка от страна на фирми. Около 7 млн.лв. пък отиват за електроенергия.

От Столична община уверяват, че осветителните тела непрекъснато се подменят с модерни лед лампи. Въпросът е обаче защо те не светят?

Вечер по бул. "Васил Левски" пешеходците разчитат на светещите витрини от магазините