Само в Lupa.bg: Променят задължителните ваксини заради починалото от менингит дете

Общество
12:27 - 02 Декември 2021
8623
Само в Lupa.bg: Променят задължителните ваксини заради починалото от менингит дете

Найсерия менингитидис е патогенът, изолиран от Националния център по заразни и паразитни болести, е убил 5-годишното дете в столичната детска градина в кв. "Павлово". От вчера не само групата с вече установените носители на бактерията, но и цялата забавачка се изследва, за да се предотврати разпространението й, съобщи пред Lupa.bg ръководителят на отдела по Микробиология в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Виктория Левтерова.

В България ваксина срещу грам-отрицателната Найсерия има, но тя не е включена в задължителния имунизационен календар, а родителите са принудени да я купуват. Около 100 лева е цената на 1 доза в аптечната мрежа, като се налага приложението на 2. 

Neisseria meningitidis причинява заболявания единствено при човека. Източник на заразата са както болните, така и здравите заразоносители. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков, а входната врата е назофаринкса. Менингококовият менингит се проявява на епидемични вълни.

Найсерия менигитидис се среща в световен мащаб, но регионът с най-висока честота се намира в Африка на юг от Сахара, наречен "колан на менингита". Честотата на менингококцемията в тази област е няколко пъти по-висока от тази в останалите държави по света. През сухия сезон (декември-юни) избухването на спорадични епидемии се проявява с около 1000 случая на 100 000 население.

По думите на доц. Левтерова мерките, взети досега в 37-а градина в София са достатъчни, за да се спре разпространението й. Директорката на "Вълшебство" Гергана Петрова потвърди, че няма други деца със симптоми, но продължава дезинфекцията на помещенията. 

Доц. Левтерова потвърди и думите на проф. Тодор Кантарджиев, че носителството на бактерията може да е широкоразпространено, но фатален изход се наблюдава изключително рядко. Справка на Lupa.bg в престижния журнал "Лансет" от 2007 г. сочи, че тя се среща у между 8–25% от възрастното световно население. 

Златният стандарт включва изолирането на всички контактни на доказано болен от последните 7 дни преди първи симптом и незабавен прием на антибиотик.  

Найсерия менингитидис е основен причинител на смърт при деца в Африка и Азия. Всяка година около 2500 до 3500 души се разболяват от бактериява в САЩ. Най-рискови са децата под 5-годишна възраст. 

Инкубационният период е относително къс - между 2 и 10 дни, като пътят на заразяването е основно през устата и носа чрез кашляне, кихане, целувка.

Смъртността в световен мащаб е около 135 хиляди души годишно. 

Заради столичния случай родители от цялата страна настояват за задължителното въвеждане на наличната у нас ваксина срещу бактерията в имунизационния календар.