Само в Lupa.bg: Радко Янкулов създал скандалния Боби Цанков

19:00 - 09 Май 2019
6936
Само в Lupa.bg: Радко Янкулов създал скандалния Боби Цанков

Идната зима ще се закръглят 10 години, откакто скандалният радиоводещ Боби Цанков беше показно разстрелян в центъра на София. Малцина днес си спомнят, че амбициозният младок пробива на медийния небосклон като протеже на отишлия си преди броени дни легендарен спортен коментатор и мениджър Радослав Янкулов. Lupa.bg разкрива на своите читатели интригуващата им история.

Макар да е добре известен на столичните радиослушатели на ултракъси вълни, Боби Цанков получава национална известност през 2003 г., когато срещу него са подадени множество жалби за измами. Като водещ в радио „Вива”, Цанков предлагал „сделки” на слушателите, които звънели, за да участват в рекламните му игри и присвоявал парите. При разследването се установява, че пострадали са над 1000 души от цяла България. Част от тях завеждат граждански дела, за да си върнат парите.

Още 3 години по-рано обаче още голобрадият Борислав върти същите схеми в управляваното от Радко Янкулов радио „Спорт”, което излъчва от още неремонтирания Национален стадион „Васил Левски”. Младокът Боби (роден през 1979 г.) е поканен лично от боса, който е близък приятел с майката на Цанков – дългогодишната журналистка в БНР Юлия.

„Радко познаваше Боби още откакто е проходил. Той на практика израсна сред колегите в радиото”, разказват ни стари кадри от „Драган Цанков”. – „Имаше духовна връзка с момчето, може би защото трака и не му се роди син, а и изпитваше някакво съжаление към Боби, който никога не е виждал истинския си баща.” Публична тайна е, че съпругът на Юлия почива докато тя е бременна с Боби и той е отгледан от пастрока си.

След година и половина съвместна работа, Янкулов и Цанков се разделят, защото Боби смята радио „Спорт” за твърде тясно за амбициите си. На 24 юни 2003 г. радиоводещият е арестуван след оплакване от Ваня Червенкова, която обявява, че е измамена от Цанков, на когото дала 50 хиляди лева срещу лъжливо обещание за реклама върху билбордове през 2002 г. Червенкова едва оцелява при стрелба по нея на централния пазар във Варна месец, след като обвинява Цанков.

Бившият радиоводещ е обект на атентати няколко пъти. На 15 ноември 2003 г. бомба избухва на перваза на дома на родителите му, с които той живее, на столичната улица „Цар Асен”.

През април 2004 колата, в която пътува Цанков, е обстрелвана на кръстовището на „Гурко” и „Васил Левски” в София. По неофициална информация  в нея е трябвало да бъде соченият за наркобос Антон Милтенов-Клюна, с когото имат общ бизнес.

Паралелно с делата за измами срещу Цанков тръгва дело и за длъжностно присвояване в качеството му на изпълнителен директор в периода 8 януари - 6 август 2001 г. на Радио „Седем дни”. Според обвиненията той е присвоил пари и техника на стойност 76 311 000 неденоминирани лв.

През май 2006 г. Цанков е оправдан от Софийския районен съд по делото за измамата на Червенкова. На 14 май 2007 г. обаче Софийският градски съд го признава за виновен и го осъжда на  три години затвор условно с петгодишен изпитателен срок, както и да изплати на Ваня Червенкова 50 000 лв. плюс лихвите от 6 август 2002 г. и разноските по делото.

Към деня на разстрела му през 2010 г. срещу Цанков текат 5 наказателни и десетки граждански дела за измами от ефира на различни радиа.