Само в Lupa.bg: Румен Спецов погва Нинова

Икономика
13:30 - 11 Април 2022
9760
Само в Lupa.bg: Румен Спецов погва Нинова

Шефът на НАП Румен Спецов готви специална офанзива срещу шефката на БСП Корнелия Нинова заради огромни задължения към държавата. Става въпрос за общо близо 1 милион лева, неплатени пари към хазната, за миналата и по-миналата година, които продължават да се трупат на сметката на "Позитано" 20, докато в червената каса средствата драматично са намалели през 2021-а, научи Lupa.bg от годишните финансови отчети на Столетницата, публикувани наскоро.


Шефът на НАП поема лично казуса "Позитано" 

От справката за задълженията става ясно, че Нинова не просто не плаща осигуровки, а не погасява и предишните. Става въпрос за вече 616 хиляди лева, натрупани към дължимите такси са на хора от апарата в централата, както и на журналистите и операторите от БСТВ. Не е ясно дали се покриват здравните вноски, но по данни от предишни години е имало "дупки" и при тях, а при 3 броя неплатени такси към НЗОК, служителят губи права.

"Изплащат се осигуровки, единствено когато на някого се налага да се пенсионира, реши да напусне, бъде съкратен или излезе в болничен", разкри апаратчик пред Lupa.bg. Самият той, стреснал се от данните в годишния отчет, е решил да провери дали всички суми по неговото лично салдо са били внесени, както и дали няма проблем с вноските по втория пенсионен стълб. 

Освен непогасените осигурителни средства, министърката на икономиката и вицепремиер дължи чрез партията си и 180 хиляди лева за данъци - за сравнение през 2020 г. те са били под 100 бона. 

В същото време хазната на партията е намаляла с 647 хиляди лева за една година (и от касата като налични парични средства, и от депозитите - б.р.). На "Позитано" предполагат, че топенето се дължи предимно на трите кампании за парламентарните избори и едната - за президент.

Според информаторите ни обаче парите на БСП не се управляват така, че да се оптимизират разходите в период на инфлация. А напротив, трупали се огромни суми към различни доставчици, включително за парно и вода. Припомняме, че централата многократно през годините се е озовавала на студено в зимните месеци заради неплатени фактури към монополиста "Топлофикация". 

Апаратчиците негодуват и срещу факта, че всички документи за приходи и разходи се разписват директно от Нинова и назначената от нея главна счетоводителка Мария Димитрова. "Не знаем и как е избран независимият одитор, защото Националният съвет на БСП не е участвал в процеса", добавят запознати с финансовите неразбории в самата партия. 

За сметка на колосалните задължения, БСП все още разполага със сериозен актив от сгради и коли. Само зданията, нейна собственост, са оценени на стойност над 1,1 милиона лева, а автомобилите - за над 700 хиляди. В тази сума обаче по информация отвътре, се включвала оценката и на дарените от депутати и техните колеги в ЕП лимузини, които се ползват само при нужда, но не стоят паркирани край "Позитано".