Само в Lupa.bg: Съдът „опростява” 1,5 млн. лв. на Божков заради домашния му арест

В петък хазартният бос обжалва паричната си гаранция

Общество
16:41 - 11 Септември 2023
6476
Само в Lupa.bg: Съдът „опростява” 1,5 млн. лв. на Божков заради домашния му арест

Васил Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн. лв., която прокуратурата му наложи по едно от трите дела срещу него, свързано с културно-исторически ценности. Жалбата е пусната в края на работния ден в петък. „Съдът няма да върне в ареста хазартния бос, ако той  не плати огромната сума. Така или иначе той е под домашен арест и правно не е издържано да бъде сложен зад решетки”, обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Васил Божков твърди, че имотите и парите му са под запор, затова не може да си плати гаранцията. „Прокуратурата не е доказала, че той има действащ бизнес в чужбина, който може да му осигури 1,5 млн. лева. Без такова доказателство съдът няма право да го върне в ареста”, посочи юристът.

Според него хазартният бос ще бъде под домашен арест 7-8 месеца, след това ще бъде освободен.  

Делото, по което е наложена гаранцията от 1,5 млн. лв., беше образувано веднага след акцията срещу Божков в началото на 2020. Прокуратурата иззе цялата колекция на Божков от антични предмети. Оценката ѝ надвишава 1 млрд. лева. Държавното обвинение твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, регистрирани са едва 212, а останалите са незаконно придобити. 

Самият Божков пък се закани да съди бившия вече главен прокурор Иван Гешев по повод конфискуваните антични предмети. Преди 3 години той обяви, че заради незаконното изземане и неясната съдба на предметите от колекцията му е заведено дело срещу държавата "пред съответните международни правни институции".

Той също така се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. Прокуратурата отрече обвиненията.