Само в Lupa.bg: Шаранът за Никулден удари 9 лв. за килограм

Актуални новини
12:54 - 01 Декември 2021
4312
Само в Lupa.bg: Шаранът за Никулден удари 9 лв. за килограм

До Никулден остават няколко дни и хората започват да се оглеждат за шарани и други риби по магазините. Повечето магазини вече продават от традиционната риба. Тази година цената й е скочила драстично в сравнение с предходната. Според търговците това е било неизбежно заради покачването на суровините и услугите.

На някои места килограм шаран се продава за около 7.50-7.80 лева, но на други цената му стиго до 9 лева. Големи търговски вериги предлагат шаран и на по-ниски цени, но няма как да знаете риба от къде е доставена. Така, за да се насладите на традиционната риба на празника, ще трябва да приготвите между 15 и 18 лева, тъй като повечето шарани, които се купуват са около 2 кг.

При толстолоба цената на дребно е около 4 лева, а килограм бял амур се търгува между 5 и 7 лева.

Но ако решите да си поръчате готова риба или предпочитате да посрещнете празника извън дома, цените стават други. Пълнен шаран за четиричленно семейство излиза поне 60 лева, в някои ресторанти цената на пакет шаран с гарнитури и предястия стига до 90 лева.

В сайтовете за групово пазаруване цените са по-ниски и пълненият шаран върви около 30-40 лева.

При предложенията за толстолоб цените са около 18 лева, като в офертата са включени и два вида салати. За доставката на сготвената пъстърва ще трябва да платите 13 лева.