Само в Lupa.bg: Шефът на СОС ясен чак след Нова година?

Ако не изберете председател, ще ви чакаме отново на масата за преговори, каза днес Борис Бонев

Актуални новини
15:45 - 30 Ноември 2023
3512
Само в Lupa.bg: Шефът на СОС ясен чак след Нова година?

Чак след Нова година се очаква да бъде избран председател на Столичния общински съвет, коментираха пред Lupa.bg общинари. След днешния трети неуспешен опит шансовете за постигане на съгласие в близките две-три седмици стават минимални.

До коледните празници има още три работни седмици, което според членове на СОС обаче съвсем не било равносилно на три работни заседания.

„В следващите три седмици може да има и едно заседание на СОС, не са длъжни да провеждат такова всяка седмица, няма такъв регламент”, обясниха пред Lupa.bg членове на съвета.

Днешният отвод на ПП-ДБ-Спаси София и конкретно на Борис Бонев пък не бил нищо друго освен добре премислен стратегически ход. След като оттегли кандидатурата си за председател на СОС, Бонев иронично призова колегите си:

„Ето, даваме възможност на всичките останали 38 общински съветници да изберат председател – достатъчно са, нужни са 31 гласа. Давайте, изберете председател... А ако не изберете, ще ви чакаме отново на масата за преговори”.

Тази стратегия на ПП-ДБ-Спаси София била с цел да съхранят кандидата си и да го спасят от щампата „три пъти провален”. Всъщност нито Бонев, нито мнозинството се е отказало от номинацията си и това проличава в репликата: „...А ако не изберете, ще ви чакаме отново на масата за преговори”.

На предстоящите поредни преговори обаче вариантите са два и самият кмет Васил Терзиев днес ги посочи:

„Ще търсим подкрепа, докато не се избере председател на СОС.

Не са много възможните варианти. Или всички без нас се събират и избират председател. Или ние с ГЕРБ или с БСП.

Ще продължим разговорите и ще намерим път, за да отпушим работата. Много неща зависят от общинския съвет. Градът ще плати висока цена, ако не намерим решение”.  

Има обаче и трети вариант, за който Lupa.bg писа преди седмица - дългогодишният син общинар Вили Лилков да се превърне в компромисната фигура, която е приемлива за всички и равноотдалечена от всички. С оглед на настъпващата зима и нова бюджетна година тази развръзка би спасила Столична община от пълна управленска катастрофа.