Само в Lupa.bg: Скандал в "Профон", директорката изтегли 1,2 млн. на музикантите и ги прибра в сейфа си

Ексклузивно
16:36 - 15 Април 2022
15939
Само в Lupa.bg: Скандал в "Профон", директорката изтегли 1,2 млн. на музикантите и ги прибра в сейфа си

За нечуван скандал в дружеството за колективно управление на авторски права "Профон" алармираха представители на музикалната гилдия. Изпълнителният директор София Щерева е заформила драма, подобна на далаверата с магистрала "Хемус" и е изтеглила "на каса" 1,2 милиона лева от хонорарите на певци и композитори, след което ги е прибрала в личен сейф.

Схемата лъснала в началото на седмицата, когато при рутинна проверка се оказало, че половин милион от средствата са заминали в лична сметка на директорката, а останалите 700 бона директно са заключени в депозитни касети, пак на името на Щерева.

Уличената шефка дала сравнително смисленото обяснение, че е предприела драстичния ход, тъй като от есента в банковия ни сектор вече има отрицателни лихви по депозитите и така музикантите де факто губели пари. Въпреки това е тихомълком отстранена от длъжност, докато тече вътрешно разследване. Поводът - всяка транзакция над 40 000 лева трябва да бъде оторизирана от общото събрание, или поне от юридическия отдел и отдел "Разпределение" на "Профон".

Г-жо Армутлиева, къде са 10-те милиона от КТБ?

Предстои номинация на нов изпълнителен директор на компанията, след като Щерева се задържа на поста 6 години и половина. Преди това тя работеше като продуцент във фалиралата "ТВ 7".

И още една връзка с позабравения вече беглец от правосъдието Цветан Василев, който също дръпна някой милион на каса, преди да забегне в Сърбия след фалита на КТБ - в банката му потънаха 10 млн. лв. на „Профон” и „Мюзикаутор”. Въпросните пари са натрупани в двете дружества от 2000 година, а шефката на "Вирджиния рекърдс" Саня Армутлиева продължава да мълчи какво се е случило с тях.