Само в Lupa.bg: Слагат кожа от краката на Мая Попова по изгорелите ръце

Медиците обмислят втора операция на жената-сензор след пожара в Созопол

Общество
15:45 - 04 Октомври 2019
11394
Само в Lupa.bg: Слагат кожа от краката на Мая Попова по изгорелите ръце

Лекарите, които се грижат денонощно за тежко пострадалата при пожар Мая Попова, са взели кожа от краката й, за да покрият изгорелите ръце, научи единствено Lupa.bg от близки до жената-сензор.

Дясната ръка на феномена е пострадала повече при огъня в семейната й къща в Созопол. Инцидентът стана вечерта на 13 септември на ул. „Н. Вапцаров” №10 в морския град, където бившата телевизионерка живее през последните две години заедно с дъщеря си.

По време на пожара Мая Попова била сама на втория етаж и най-вероятно е спяла. Момче и момиче, които случайно минавали по улицата видели гъсти кълбета дим да излизат от прозорците и се развикали за помощ. Мая била извадена в много тежко състояние от горящата сграда.

„И в момента журналистката е на системи и в бинтове, които се сменят през ден заради дълбоките рани. Лекарите не й позволяват да гледа телевизия, нито да използва мобилен телефон. Има и добра новина, ако може да използваме такова определение – изгараняата на Мая Попова не са 40%, както бе съобщено в първите дни след трагедията, а „само” 30. В момента медиците обмислят дали да я подложат на втора операция”, уточни читателят на Lupa.bg, запознат с драмата.

„Над пострадалата тв журналистка неотлъчно бди дъщеря й Чара. Синът й Живко от години живее в САЩ и още не е успял да се прибере, за да се погрижи за майка си”, уточни източникът ни.

Биографията на Мая Попова е наистина впечатляваща. Баща й се казва Живко Попов – роден в Бургас през 1930 г., завършил е икономика, след което започва работа като секретар в посолството ни в Лондон, агент на ДС. От 1974 г. е началник отдел „Кадри“ в МВнР.

През 1976 г. става зам.-министър на външните работи и до смъртта на Людмила Живкова през 1980 г. той е нейната дясна ръка и най-близък довереник. През 1981 г. е арестуван, след като се разбира, че липсват 6,5 млн. лв. от общо 9 млн. лв., определени за честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Живко Попов е осъден на 20 години затвор за присвояване в огромни размери. През 1990 г. е амнистиран. Самата Мая Попова завършва гимназия в Лондон, а след това Кралската академия по драматични изкуства, ВИТИЗ и „Социология“ в Софийския университет.

Започва работа в БНТ. През 1981 г. ражда дъщеря си от сина на друга видна личност от времето на Тодор Живков – Цветан Бояджиев, пряко подчинен на шефа на УБО ген. Кашев. По нейни думи, той умира при странни обстоятелства, вероятно отровен от тайните служби, тъй като е държал в себе си секретна информация за правителството.

Според самата Попова в епикризата преди смъртта му пишело, че е болен от рак на черния дроб, но тя е сигурна, че смъртта не е била естествена. Това се случва през 1984 г. Година по-късно Мая Попова се развежда със съпруга си Лъчо.