Само в Lupa.bg: Смяната на Илич била подговяна от май

Загубата от Сепси била последният пирон в ковчега на сърбина

Спорт
10:20 - 02 Август 2023
17865
Само в Lupa.bg: Смяната на Илич била подговяна от май

Смяната на Саша Илич в ЦСКА е била подготвяна още преди срещата с румънския Сепси в турнира Лига на конференциите, научи Lupa.bg. Армейците загубиха с 0:2 срещата в София, а този четвъртък им предстои реванш в северната ни съседка, като хората на Нестор Ел Маестро, заменил Илич, ще трябва да направят и невъзможното, за да заличат пасива и да не отпаднат на този ранен етап.

След като през миналия сезон ЦСКА загуби по идиотски начин титлата, изпускайки дузпа в предпоследния плейофен кръг срещу ЦСКА 1948 (1:1 на "Българска армия"), бита от Иван Турицов, а преди това отпадна и от турнира за Купата на България (домакинско поражение с 1:2 на 1/4-финала срещу Черно море), червените останаха с празни ръце.

Още тогава шефовете на "Армията" започнали да търсят вариант за нов наставник, въпреки че Саша Илич беше обичан от феновете и проведе лятна подготовка с отбора - нещо, което отдавна не се беше случвало в Борисовата градина, а именно - да навърти повече от година, начело на клуба. Сърбинът беше разкаран след точно година, един месец и 25 дни.

"Намазаха му ските още преди два месеца, само чакаха удобен момент да го разкарат. Саша не се погаждаше с тарторите в отбора - предимно чужденци, а това подрони авторитета му в съблекалнята. Ръководството знаеше за тези неща и явно беше решено на промяна, преди да бъдат загубени шансовете за бленуваната титла още в началото", сподели пред Lupa.bg човек от "Армията".

От началото на този сезон ЦСКА започна повече от неубедително, а това не се хареса на публиката - загуба на точки на старта след нулевото равенство в Пазарджик срещу непретенциозния Хебър, след това измъчена победа с 1:0 на "Армията" срещу новака Крумовград, за да последва домакинското поражение от Сепси с 0:2.

Това бил и последният пирон в ковчега на Саша Илич, който мнозина наричаха Чаша Илич, заради влечението му към чашката - нещо характерно за хората от Балканите. Справка - един от последните треньори на ЦСКА Люпко Петрович, както и бившият наставник на Славия - Златомир Загорчич, който също беше спряган преди време за ветровития пост на "Българска армия".

В тези двубои ЦСКА се представи вяло, без идея, а нападателите бяха ялови пред гола.

"Няма да се учудя, ако футболистите, подтикнати от определени фактори в Борисовата градина, са играли срещу Илич, за да се форсира смяната му! Феновете също негодуваха срещу треньора в последно време, най-вече от тактиката и страхливостта му по време на важните битки, което със сигурност е било и капката, с която чашата на търпението е преляла", сподели още нашият информатор.

Lupa.bg научи, че човек от ЦСКА се е свързал с 40-годишният Нестор Ел Маестро, който още в началото на май - два месеца, след като е уволнен от турския Гьозтепе.

Между двата си периода в ЦСКА, роденият в Белград специалист, получи шанс да се изявява в Щурм Грац, където беше наставник на Кирил Десподов, в саудитския Ал-Таавун и гореспоменития вече Гьозтепе, но навсякъде изкара по няколко месеца - нещо характерно за кариерата на сърбина.

Преди идването на "Армията" Ел Маестро е бил помощник на германските Шалке, Хановер и Хамбургер, както и старши треньор на австрийския гранд Аустрия Виена и на словашкия Спартак Търнава.

Всъщност, той дойде в ЦСКА през юни 2018 година и си тръгна през февруари 2023-а, когато тимът изоставаше от шест точки от лидера Лудогорец.