Само в Lupa.bg: Стачка на летището!

Служителите настояват за по-добри условия на труд, назначаване на персонал и по-високи заплати

Актуални новини
20:45 - 08 Март 2023
20994
Само в Lupa.bg: Стачка на летището!

Съвсем скоро ще избухне масова стачка на летище "София", а това означава, че много хора ще изпуснат полетите си. Служителите на аеропорта готвят протестни действия, ако не бъдат приети исканията им от началото на април, научи Lupa.bg.

Преди дни стана ясно, че синдикатите не са се договорили за по-високи трудови възнаграждения с концесионерите, които на този етап "тупат топката" и постоянно увъртат нещата. Работниците имаха уверението, че от 1 април ще имат увеличение на заплатите с 15%, но вместо това получиха ранна първоаприлска шега.

За сметка на това отделите издъхват и изнемогват от многото работа, а хора масово хвърлят молбите си за напускане. На седмица си тръгват по десетина човека, а човешкият ресурс на летище "София" постоянно се стопява и става все по-трудно да се запълват дупките, образувани от напускащите, повечето от които са със сериозен трудов стаж там.

Това е подтикнало част от служителите да стартират инициатива помежду си, с която да подготвят от по-рано ефективни стачни действия, с които да изразят позицията си и да покажат, че така не може да се продължава.

"На маймуни ни направиха, едвам скалъпваме екипи за работа, а нашата дейност е на смени и денонощна. Има часови пояси, в които буквално издъхваме, тъй като има много полети накуп. Хората нямат време да отидат до тоалетна, не могат една цигара да изпушат, нямат време да хапнат един сандвич!", сподели пред Lupa.bg служител на летището.

Негодуванието е породено и от още един факт - новият Колективен трудов договор, който трябва да бъде приет скоро, а едни от основните клаузи в него ще бъдат за намаляване на платения годишен отпуск с десет дни.

"Не стига, че парите са смешни, а и на тази малка привилегия с отпуските да посегнат, няма да е честно! В повечето отдели спряха отпуските за месеца, или орязаха доста планираните такива, защото няма кой да работи. Много хора минаха от график "три на един" на "четири на един" с безумни първи смени от 04:00 или 06:00 часа, а към това като прибавим и нощните смени, пейзажът става буквално ос**н!

Отдавна летището не е това, което беше преди 15 години, или ако щете от 7-8 дори. Лошото е, че негативното отношение към нас продължава, но каквото повикало - такова се обадило. Всичко отива на тотална разруха, но е ясно какво се цели с тези действия, или по-точно бездействие", коментира пред нашата медия друг работник, който от скоро е "щастливо разведен" с летище "София".

"Отдавна сме загубили българския дух, не сме като в Гърция, където при най-малкия проблем всички излизат на улицата и са единни, отстояват интересите си. Ефективни стачни действия имаше миналата година, както и в началото на тази, и на летището във Франкфурт, което е в Топ 3 на Европа, много останаха блокирани и неприятно изненадани, но служителите там постигнаха своето. Да, но имат синдикати зад гърба си, докато при нас положението е "орел, рак и щука", всеки гледа своя интерес и само да може да ти бръкне в джоба, за да си вземе полагаемия членски внос.

Само при мисълта, че на "Хийтроу" може да има стачка, ръководителите там изпадат в паника и в кратки срокове коригират заплатите, доколкото е възможно. Летище "София" е стратегически обект и с една ефективна стачка вярваме, че много неща ще се променят. Този път сме готови на всичко и няма да отстъпим! Постоянно се твърди, че ще станем скоро петзвездно летище, което ни учудва и ни кара да се смеем, тъй като то няма и една звезда! Явно петзвездни могат да са само нечии заплати и облаги", споделя супервайзър от аеропорта.

Друг слух, който терзае служителите е, че с новия Колективен трудов договор ще се посегне и на ваучерите за храна, които получават хората - те ще бъдат прибавени като сума към заплатата, а това означава, че на мига стават облагаеми, докато сега не е така.

Почти сигурно е, че с приемането на новия контракт ще се премахне и облагата със служебния транспорт, който извозва служителите за смените в малките часове и когато не функционира градският. А другата промяна ще бъде и в часовите пояси на смените, за да могат служителите да се придвижват с метро и автобуси, които ходят до летището. Именно поради този факт в началото на март вече са били раздадени и нови служебни карти за градския транспорт за цялата градска мрежа, които са с валидност една година.