Само в Lupa.bg: Вдовица на наркотрафикант шантажира служители на КП КОНПИ

Катрин Маркова притискала комисията заради запорирани имоти за 25 милиона лв.

Новини
10:27 - 18 Юли 2020
33888
Само в Lupa.bg: Вдовица на наркотрафикант шантажира служители на КП КОНПИ

Катрин Маркова, вдовица на застреляния през 2006 г. наркомафиот от СИК Иво Марков – Сиджима, нашумяла и покрай отвличането на сина й Джорджо от бандата за похищения „Наглите“, е разследвана заради неуспешен опит да корумпира високопоставени служители от антикорупционната комисия КП КОНПИ, научи Lupa.bg от посветени в скандала.

След като ударила на камък с предлагането на рушвет, Катрин Маркова пробвала да шантажира и притиска служителите от КП КОНПИ. Те били заплашвани и даже следени, а съмненията са, че вдовицата на Сиджима е наела мутри, замесени в следенето и палежа на къщата на адвокат Ирен Савова. Вилата на адвокатката в Ихтиман бе опожарена в началото на годината, но макар да има арестувани за палежа, поръчителят на атентата все още се води неизвестен.

Конфликтът между Катрин Маркова и КП КОНПИ е свързан със запорирани имоти на стойност около 25 милиона лева, а предисторията на скандала е отпреди цели 13 години.

Престъпното богатство е запорирано още през 2007 г. от тогавашната комисия „Кушлев“ заради крими бизнеса на сикаджията Иво Марков – Сиджима. Той бе ликвидиран с 5 куршума в гаража на софийския си дом от наемен убиец на 11 май 2006 г., а само ден по-късно неговия партньор – турчинът Явуз Капаноглу, бе открит мъртъв със забита ножица в гърлото в собствения му хотел в Долна баня. Убийствата на Иво Сиджима и на Явуз Капаноглу се свързват със заловената на 8 май 2006 г. край остров Мартиника в Карибско море яхта „Океански бриз“, в която бяха открити над 600 кила кокаин. Екипажът на яхтата – трима българи и турчин, са получавали инструкции къде да разтоварят идващата от Колумбия дрога лично от Иво Сиджима.

Яхтата „Океански бриз“, заловена в Карибско море с над 600 кила кокаин през май 2006 г. Убийствата на Иво Марков – Сиджима и на съдружникът му Явуз Капаноглу се свързват със заловената пратка.

Оперативната полицейска информация още оттогава сочи, че Иво Марков и Явуз са очистени, за да не бъде разплетена докрай кокаиновата афера с българска следа.

След убийството на Иво Марков – Сиджима, овдовялата му съпруга Катрин Маркова наследява внушителен списък от имоти, придобити по незнаен път от наркотрафиканта. Оказва се, че Сиджима е сложил ръка върху почивна станция в Китен с прилежащи към нея 15 декара парцел, близо 10 декара земя в зимния курорт Боровец, над 2 декара терен на Банско, непосредствено до станцията на лифта, както и няколко апартамента в София. Запоририрани от КП КОНПИ са 3 жилища с обща квадратура от близо 600 квадратни метра в помпозната жилищна сграда „Мартинели“ на правителствения бул. „България“, друг апартамент срещу Военно-медицинска академия и фризьорски салон на ул. „Нишава“.

Делата за конфискацията на имотите обаче се точат от години, а Катрин Маркова е направила няколко опита да издейства тайно изваждане на част от запорираните активи, чиято пазарна стойност надхвърля 25 милиона лева.

11 май 2006 г.: Криминалисти оглеждат трупа на сикаджията Иво Марков – Сиджима, разстрелян с 5 куршума от наемни убийци.

За каузата си преди време Катрин Маркова привлича на своя глава печално известния прокурор Бисер Кирилов, който бе разжалван за допуснати процесуални гафове по делото „Наглите“.

Твърди се, че докато е била разпитвана по делото срещу Прокопи Културиста и останалите от бандата, похитили сина й Джорджо и други 12 човека, вдовицата на Сиджима опитала да изтъргува показанията си срещу „Наглите“ срещу обещание да й се съдейства в КП КОНПИ. Първоначално Катрин Маркова търси за съдействие комисар Валентин Цоновски, началник на отдел „Антитерор“ в ГДБОП. Твърди се, че кокаиновата вдовица е поддържала близки контакти с висшия полицай, преди да се преориентира към прокурора Бисер Кирилов. Запознати с аферата разказват, че Катрин Маркова ползвала името на Кирилов, за да се домогне до запопираните си имоти, като даже твърдяла, че е готова да се раздели с хотела в Китен, за да издейства пред КП КОНПИ амнистия за останалото имущество.

През последните месеци Катрин Маркова подложила на постоянен натиск и служителите на КП КОНПИ, ангажирани с делата по конфискацията на имотите на покойния наркотрафикант Иво Сиджима. Няколко човека от антикорупционната комисия, включително и зам.-председателят Антон Славчев, били заплашвани и даже шантажирани с обаждания от анонимни телефони.

„Картин Маркова действа като гангсгер, заради това са сезирани службите за сигурност. Очаквала е КП КОНПИ да загуби делата за кофискацията на имотите, но сега, когато процесът е пред приключване, заплашва и шантажира“, разкрива източник на Lupa.bg, запознат в детайли с крими сюжета.

Съдебните дела срещу Катрин Маркова, водени от КП КОНПИ, ще приключат до края на годината и очакванията са антикорупционната комисия да спечели делото. Вдовицата на Иво Марков – Сиджима вече е наела адвокат и се заканва да съди България в Страсбург, тъй като според нея бизнесът на застреляния й мъж е бил чист и наследството й се полага.