Само в LUPA.BG: Вижте българите с ролс-ройс! (УНИКАЛНИ СНИМКИ )

През ключалката
13:04 - 25 Юни 2019
50904
Само в LUPA.BG: Вижте българите с ролс-ройс! (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

По българските пътища се движат общо 53 автомобила от свръхлуксозната марка „Ролс Ройс“, отчете статистиката на КАТ. Според данните на „Пътна полиция“, към 1 юни 2019 г. в страната са регистрирани с 5 тузарски возила по-малко в сравнение с 2018 г., когато „Ролс Ройс“ са притежавали 59 нашенци. LUPA.BG публикува имената на най-известните родни баровци с аристократични лимузини в гаража си.

С най-много английски лимузини разполага хотелиерското семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, които днес търкат наровете на следствения арест по обвинения в данъчни измами и пране на пари. Пловдивската фамилия притежава общо 3 лимузини „Ролс Ройс“, като едно от возилата даже бе откраднато през 2011 г. във френския курортен град Ница. „Ролс ройс“-ът обаче бе намерен през 2014 г., когато пловдивчанин пробва да влезе с него през „Калотина“.

Лошата новина за семейство Арабаджиеви е, че две от лимузините им бяха конфискувани от МВР миналото лято по време на акцията срещу хотелиерите. Возилата се държат като веществено доказателство в гаража на МВР.

Уникална снимка от Сен Тропе, правена през 2015 г.: Ветко Арабаджиев сам шофира "Ролс Ройс"-а си, а зад него се возят сина му Вълчо и дъщеря му

Друг именит арестант – акохолния олигарх Миню Стайков, също е с два „Ролс Ройс“-а в гаража си. Неговите автомобили на обща стойност 2 милиона лева също бяха задържани от МВР, но впоследствие върнати на семейството му, тъй като се оказа, че са собственост на немска фирма, отдала ги документално под наем на карнобатския аферист.

Двата „Ролс Ройс“-а на Миню Стайков и Мерцедеса му залежават в имението му в „Бояна“, докато той търка наровете на ареста

Два модела „Ролс Ройс“ има в гаража си и транспортния бос Ваньо Алексиев. Британските лимузини на собственика на „Биомет“ обаче се „губят“ в компанията на умопомрачителното „Бугати Широн“ за 5 милиона лева, което ексцентричния богаташ си напазарува миналото лято. Иначе Алексиев категорично е българина с най-лъскав автопарк. Той притежава още „Ламборджини Авентадор“, „Ферари“ и джип „Бентли Бентаяга“. Стойността на автопарка му надхвърля 10 милиона лева! Пре зимата на 2017 г. тузарят с най-скъпите коли в България остана без книжка, която му бе отнета заради неплатени глоби. Оказа се, че актовете били на автобусни шофьори на „Биомет“, но фишовете се водили на сметката на управителя на фирмата Ваньо Алексиев.

Ваньо Алексиев с най-скъпата кола в света – „Бугати Широн“ за 5 милиона лева. Транспортния бос има и 2 „Ролс Ройс“-а, които рядко шофира. Возилата му са с регистрационни табели 0001.

С „Ролс Ройс“ се придвижва и придобилия печална слава общинар от Бургас Бенчо Бенчев. Зърнения бос и спонсор на БСП, известен с прозвището си Бенчо Бенката, нашумя миналото лято като ятак на гангстера Митьо Очите, след като го проводи с луксозния си бус „Мерцедес“ до Турция през Гърция. Бенчев търпя критики за покупката на британското возило, струващо му 800 000 лева и от БСП. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова публично се възмути от скъпата придобивка на „другаря“ си. Бенчев й отвърна, че си изкарва парите сам и че би било популизъм, ако се качи в раздрънкан „Москвич“.

„Ролс ройс“-ът на зърнения бос претърпя удар през есента на 2017 г., когато бе блъснат от „Фолквсаген голф“, управляван от работника Ермула. Возилото изкара близо 5 месеца на ремонт в Гърция.

Бенчо Бенчев - Бенката позира гордо пред британската си лимузина

Пловдивския милионер със сенчеста закваска Румен Атанасов – Козела също е сред българите, шофиращи „Ролс Ройс“. Баровецът, който някога бе представител на ВИС-2 за Пловдив, брои близо 1 милион лева през пролетта на 2017 г. за тузарски „Ролс Ройс“, решен в бял перлен цвят. Козела притежаваше и друг, по-стар модел на „Ролс Ройс“,който обаче е продал в Германия.

Спортния "Ролс Ройс" на Румен Козела, заснет в Пловдив миналата есен

С тежкарско возило от британската марка, купено за 850 000 лева, се разхожда из София и производителят на детски пюрета и сокове Желю Ганчев. Неговия „Ролс Ройс“ бе „закопчан“ със скоба миналото лято пред храм паметника „Александър Невски“. Оказа се, че Ганчев имал среща в кулоарите на парламента с депутати от БСП и забравил да пусне есемес за платено паркиране.

Ролсът на Желю Ганчев бе закопчан миналото лято в центъра на София. Снимка: "Пик".

Цели два „Ролс Ройс“-а мъркат в гаража на зърнените босове от Генерал Тошево братя Илко и Иван Павлови. Земеделците, които жънат хиляди декари в Добрич и региона и прибират десетки милиони левове субсидии от Европа, притежават модели „Фантом“, които са специално правени за тях . Общата цена, която братята са платили за уникалните возила, е 3 милиона лева. За разлика от повечето родни баровци обаче, зърнените босове братя Павлови се стремят да крият богатството си. Твърди се, че колите им са във френския курорт Кан, където баровците притежават помпозно имение.

„Ролс Ройс“ има и енергийния търговец Ангел Божилов, но автомобилът му скоро не е засичан из улиците на тузарския квартал „Бояна“ в София. Казват, че Божилов продал английското возило миналата есен, когато до него стигнал слух, че ДАНС го разследва за далавери в енергетиката с покупко-продажбата на ток.

Друг бивш собственик на „Ролс Ройс“ е оръжейния търговец Николай Гигов. Той обаче го продаде още през 2014 г., когато бизнеса му с доставки за оръжия към Третия свят се срина.

В България има регистрирани и няколко ретро модела „Ролс Ройс“, чиито цени също са впечатляващи. Сред собствениците на ексцентрични возила от реномираната британска марка е българина Боби Делчев, който от години развива бизнес в Лондон. Той е собственик на произведения през 1984 г. „Ролс-Ройс Корниш-2“. Двигателят му е 6700 кубика, а скоростите са автоматични. Цената на автомобила надхвърля 200 000 лева.

Изящния "Ролс Ройс Корниш" от 1984 г., собственост на хасковлията Боби Делчев

Ретро модели на „Ролс Ройс“ притежаваше и покойния милионер Августин Пейчинов. Каква е днес съдбата на трите му аристократични автомобила, остава загадка. Според слуховете, наследниците му са ги продали на колекционер от Швейцария. За последно един от „Ролс“-овете на Пейчинов бе засечен през 2014 г. в Солун, а в него се возеше...Евгени Минчев