Само в Lupa.bg: Война за костите на Хаджи Димитър

Ексклузивно
15:20 - 09 Януари 2020
7044
Само в Lupa.bg: Война за костите на Хаджи Димитър

В навечерието на 180-ата годишнина от рождението на легендарния революционер, видни историци се канят да възобновят търсеното на костите и на лобното място на Хаджи Димитър, научи Lupa.bg. Новата инициатива ще предизвика щателно изследване на района на Бузлуджа, където дълги години се предполагаше, че е загинал войводата.

През 2016-а година сензационна експертиза от антрополога проф. Йордан Йорданов доказа, че човешките кости, които от години се съхраняват в Сливенския исторически музей, не са на Хаджи Димитър. До нея се стигна след медиен и обществен натиск, като инициативна група излезе с официално предложение до министъра на културата, кмета на Сливен и директора на музея от хранилището да бъде извадена и експонирана раклата с костите, за които някои твърдят, че били на легендарния войвода. Нещо повече, бяха изказани и съмнения, че въпросните кости са изгубени, подобно на останките от столичната църква „Св. Петка”, за които се смята, че са били на Васил Левски.

БАН и повечето български учени приемат, че Хаджи Димитър е намерил героичната си смърт под връх Бузлуджа. Щом не са в Сливен, най-вероятно през 1961 г., когато е построен паметникът на четата на този връх, те са препогребани заедно с останките на други четници под монумента. Още повече, че според разкази на очевидци, на ръката на Хаджията били изписани инициалите му Х.Д. и така той бил разпознат веднага след смъртта си.

Сливенският музей май пази останките на друг революционер

Някои историци обаче смятат, че лобното място на легендарния войвода е под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора. Най-вероятно костите в музея в Сливен са на български герой, починал от раните си през лятото на 1868 г. под връх Кадрафил. Те са пристигнали в родния град на Хаджи Димитър по неведоми пътища през 1880 г., когато в средногорското село Аджар, днес Свежен, са били препогребани част от четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които по някакъв начин са се спасили след разгрома на бунтовниците на връх Бузлуджа и са стигнали дотам. Според една легенда, сред тях е бил и самият войвода, който на Бузлуджа бил само ранен, но починал близо месец по-късно в Средна гора. Така вероятно мислела и майката на Хаджи Димитър, която участвала в пренасянето на костите до Сливен. Единствено ДНК анализ може да докаже дали останките в подножието на Бузлуджа или пък на връх Кадрафил са на четника.

За сравнителен материал за анализа могат да послужат останки на погребаните в Сливен сестри на войводата, както и на брат му, който е погребан в Крит, като гръцки национален герой. Племенникът на Хаджи Димитър - Кръстьо Асенов, който заедно с Яне Сандански и Кръстьо Чернопеев отвлича евангелистката мисионерка мис Стоун и заформят аферата Стоун, е убит по време на Илинденското въстание от свои четници и трябва да е погребан в ениджевардарското село Корнишор (днес Кромни). Могат да бъдат изследвани и живи наследници на колената на Асеновия род. Както е известно, пълното име на Хаджи Димитър е Димитър Николов Асенов.