Само в Lupa.bg: Защо България изостави БЦЖ в борбата си срещу COVID-19

Здраве
11:45 - 24 Август 2020
5570
Само в Lupa.bg: Защо България изостави БЦЖ в борбата си срещу COVID-19

Точно 6 месеца, след като американски екип намери сензационна корелация между ваксинацията с БЦЖ и заразяването и протичането на COVID-19, най-популярната инжекция в България продължава да се прилага, но не съществува нито едно клинично проучване има ли ефект действително върху пациентите с коронавируса у нас. 

Защо България, която се смята за една от най-натоварените страни в Европа, а и в света по отношение на БЦЖ, изостави надеждата си да се справи по-добре с разпространението на заразата и да намали смъртните случаи от COVID-19? Lupa.bg потърси отговорите в клиничните проучвания, правени до момента. 

Оказва се, че Националният център по заразни и паразитни болести, въпреки че е производител на софийския щам (сочен за точно толкова ефикасен в превенцията и борбата срещу усложненията, предизвикани от коронавируса, колко московския и копенхагенския - б.р.), не участва в близо десетте изследвания, които вървят в момента по света. 

Нещо повече - съседна Гърция вече се намира далеч във фаза 4 по отношение на прилагането на БЦЖ. Какво се случва - правителството в Атина без много шум е започнало още през април мощно финансиране Елинския институт за изследване на сепсиса, като проучването за COVID-19 се прави върху над 50-годишните пациенти. Последният кандидат за двойната рандомизация (на един се прилага реалната ваксина, на друг - плацебо - б.р.) влиза в него на 31 август, но междинните резултати са поразяващи: 

Над 53% от получилите реимунизация с БЦЖ, изложени в среда на коронавируса, изобщо не са се заразили, в сравнение с тези, убодени с плацебо. А цели 80% от ваксинираните въобще не развиват респираторни инфекции. Особено успешно изглежда това приложение на БЦЖ при пациенти с исхемична болест на сърцето и хронична белодробна обструктивна болест (ХОББ). 

"Стимулацията на имунния отовор е особено важна до навлизането на масова специфична ваксина на пазара", коментират гръцките учени. И дават за основа инжектирането на БЦЖ и последвало ваксиниране с тривалентна ваксина срещу инфлуенца А, при което титрите срещу протеините на грипа са с много по-високи стойности, отколкото при получилите плацебо, вместо БЦЖ", пише още на прага на финализирането на гръцкото изследване. 

Австралия, Холандия, САЩ, Египет, Мароко, Русия, Колумбия, ЮАР и Гърция са страните, в които БЦЖ интензивно се изследва за превенция на COVID-19, като на някои места броят на доброволците достига и надхвърля 10 000. 

От сайта на българското здравно министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата става ясно, че клинични проучвания изобщо не се предвиждат. Всъщност България участва според световните справки само в едно - за прилагане на нов имуномодулатор, за който Lupa.bg вече ви информира. То не е финансирано от държавата, а от САЩ с участието на немски учени и технологии. 

По-рано този месец стана ясно, че и разработването на ваксина срещу COVID-19 у нас е останало без стотинка. БАН е подала няколко проекта към Фонд "Научни изследвания" в панела "Биомедицински проблеми" и нито един не е получил финансиране заради самата процедура за класиране на проектите. 

Иначе на страницата на Фонд „Научни изследвания“ все още стои следната обява: Планираме обявяване на конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания във връзка с пандемията от COVID-19, средствата за който са осигурени с решение на МС от 8.05.2020 г...