Само за година ще надплатим 700 млн. лв. за ТЕЦ Марица Изток

Новини
21:00 - 10 Декември 2019
2505
Само за година ще надплатим 700 млн. лв. за ТЕЦ Марица Изток

Работодатели и синдикати призовават спешно да се прекрати опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ. "Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени от "Ей и Ес - 3С Марица изток 1" и "Марица изток 3" трябва да бъдат прекратени преди обявяването на търг за капацитети", казват още организациите, предаде Нова телевизия.

Бизнесът и синдикатите поставиха отново на дневен ред въпроса с аргумента, че инвестицията вече е изплатена. Договорите били и пример за нерегламентирана държавна помощ, забранена от Брюксел. Българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби, пишат още в открито писмо работодатели и синдикати. И настояват - проблемът да влезе за обсъждане в тристранната комисия.

„Като бизнес и домакинства, само за една година, ще надплатим над 700 млн.лв. Това е една недопустима държавна помощ. Нашето търпение се изчерпва, особено сега, когато виждаме, че българските потребители са ощетени, а индустрията е с най-високата цена на тока. Най-крайните мерки вече сме ги предприемали през 2015 г. През януари ние бихме подкрепили един призив на нашите членове за протестни действия пред централите или Министерския съвет”, коментира Васил Велев - председател на УС на АИКБ.