Само земята може да свие така релсите

Трусовете в Турция и Сирия спряха влаковете

Мистика
15:13 - 09 Февруари 2023
5092
Само земята може да свие така релсите

Поредната шокираща снимка след земетресението от 7,8 и 7,7 по скалата на Рихтер се разпространява от световните медии. За огромната сила на трусовете свидетелства огъната железопътна линия в района на едно от най-пострадалите места - турската провинция Кахраманмараш, недалеч от епицентровете на земетресенията.

Подобно отъване е по възможностите на най-съвършената техника, макар и да е съвсем ненужно, когато става въпрос за релси на влак. Зигзагът, който се е получил в резултат на земетресенията, е доказателство за казаното от италиансикя сеизмолог Карло Доглиони, че „в резултат на изместването на тектоничните плочи Турция сякаш се е изместила с 3 метра на югозапад“.

Сеизмолозите обясняват, че движението на тектоничните плочи създава натиск върху разломните зони на техните граници. Внезапното освобождаване на налягането причинява земетресения. Учените са склонни да смятат, че енергията на земетресенията идва от едно място или епицентър, но всъщност те са причинени от движение по протежение на зоната на разлома. Колкото по-силно е земетресението, толкова по-голяма е зоната на разлома. Вероятно на 6 февруари 2023 г. е имало движение в район с дължина приблизително 190 км и ширина 25 км. Това означава, че земетресението е усетено на много голяма територия, което се потвърждава скоро след първоначалните трусове.

Експерти изчисляват, че разрушителното земетресение е усетено от 610 000 души в околностите на около 80 км на североизток по протежение на границата на тектонската плоча. След големи земетресения има много по-малки земетресения - вторични трусове, тъй като кората се адаптира към промените на напрежението.