Сапунът e най-ефективното средство против Covid-19

Хигиенният продукт елиминира вирусите по-успешно от дезинфектантите на основата на алкохол

Новини
15:03 - 01 Април 2020
3512
Сапунът e най-ефективното средство против Covid-19

Ако смятате, че ръцете ви са чисти, просто защото изглеждат така или защото ги чувствате чисти, време е да помислите отново. Вирусите и бактериите са микроскопични и няма абсолютно никакъв начин да се установи дали по ръцете ви няма микроби.

От Нова година в света върлува нов вирус, който досега успя да зарази близо 900 000 души (поне установените при тестове) и да убие над 43 000. Тъй като вирусът е съвсем нов, засега няма измислена нито ваксина за него, нито някакво лекарство, въпреки стремежите на хиляди научни лаборатории по света.

Срещу коронавируса обаче съществува ефективно средство, при това съвсем просто и достъпно: сапун и топла вода.

Честото миене на ръцете по време на грипния сезон и други пандемични епидемии е решаваща мярка за безопасност, отчасти защото повечето хора докосват лицето си средно 23 пъти на час.

Изследванията сочат, че ако хората по-често мият ръцете си по време на пътуване, рискът от пандемична инфекция може да бъде намален с 24% до 69%.

Установено е, че спазването на личната хигиена само на десетте ключови летища в света (LHR — London Heathrow; LAX — Los Angeles International; JFK — John F. Kennedy International; CDG — Paris-Charles de Gaulle; DXB — Dubai International; FRA — Frankfurt International; HKG — Hong Kong International; PEK — Beijing Capital International; SFO — San Francisco International; AMS — Amsterdam Airport Schiphol) може да намали риска от пандемия с цели 37%.

Покрай новия коронавирус, който се разпространява по света с бързи темпове, здравните власти подчертават важността на честото миене на ръцете. Всъщност миенето на ръцете е един от най-простите, но най-ефективни начини за намаляване на разпространението на вируса и вашия собствен риск от заболяване.

Важно е да миете ръцете си често и в продължение на поне 20 секунди, като използвате сапун и вода. Само когато сапунът и водата не са налични, се препоръчва дезинфекциращ препарат за ръце на базата на алкохол. 

Сапунът много ефективно унищожава повечето вируси, включително върлуващия в момента COVID-19. Сапунът разтваря мастната мембрана, която поддържа вируса, и така го обезврежда. Дори алкохолът не е толкова ефективен за инактивиране на вируси, въпреки че може да е по-практичен за използване върху повърхности, различни от ръцете и тялото ви. Твърдението е на проф. Пали Тордарсън, специалист в областта на супрамолекулярната и биофизическата химия и наномедицината.

Противно на общоприетото схващане, антибактериалният сапун НЕ е идеален за убиване на причиняващи болести вируси на ръцете ви. Подобно на антибиотиците, антибактериалният сапун засяга само бактериите, а не вирусите.

Дори и за бактериите, изследванията са показали, че антибактериалният сапун не предоставя допълнителна полза в сравнение с обикновения сапун.