Сарафов за братята, зестреляли Бъчваров: Опитали са да убият и военния от патрула на наша територия

Изключително нагло, брутално и арогантно престъпление, дефинира шефът на НСлС

Новини
12:45 - 12 Ноември 2022
3143
Сарафов за братята, зестреляли Бъчваров: Опитали са да убият и военния от патрула на наша територия

Братята, застреляли граничния полицай Петър Бъчваров, са се опитали да убият и военнослужещия от патрула, навлизайки на българска територия. Това разкри пред БНТ заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов. Като изключително агресивно, нагло и арогантно определи двамата братя Мустафа и Енгин.

Той категорично отхвърли твърденията на двамата подсъдими, че са действали под уплаха.

"Не са се стреснали. Понеже познавам в детайли доказателствата по делото от българска страна, мога да кажа, че са били изключително арогантни, нагли и брутални. След убийството на полицая са влезли през дупката на българска територия и са се опитали да убият военния от патрула. И само изстрелите от негова страна са ги накарали да се върнат обратно в турска територия.

Изключително нагло, брутално, арогантно престъпление. Така че не мисля, че ще получат леко наказание", каза Сарафов.
Той не очаква данните са психически проблеми на двамата братя да смекчат присъдата.

"Ако съдебно-психиатрична експертиза покаже, че те са невменяеми, те не носят наказателна отговорност, но не мисля, че това е така в случая. Тези лица явно действително за изпълзели от дълбините на генофонда, но това по никакъв начин не омаловажава деянието и смъртоносния резултат - те са убили български граничен полицай и се надявам, че те ще получат заслуженото, вероятно от турския съд, но ние ще предоставим необходимите за това доказателства.", коментира директорът на следствието.

Утре на мястото на убийството ще бъде проведен следствен експеримент с участието на български и турски следователи, за да се разбере откъде точно са произведени изстрелите.

Към момента няма данни двамата братя да са се занимавали с трафик на хора, каза още Сарафов. По-скоро, целта им е била да грабят трафиканти, които често носят ценности със себе си, допълни той.

Заместник-главният прокурор коментира още, че са необходими законодателни промени, за да не се разминават трафикантите с условни присъди.

Прокуратурата повдига няколко обвинения срещу Георги Семерджиев, който помете с автомобила си две момичета на бул. "Черни връх" в София - за убийство по непредпазливост на двете момичета, притежание на наркотици, шофиране под въздействие на наркотици.

"Искаме максимална присъда, защото това е изключително арогантно поведение. Той шофира с 167 км. в час, което е изключително арогантно. Повдигаме обвинение в убийство по непредпазливост като в рамките на съдебното заседание може да се дискутира дали е непредпазливост, преднамереност и дали той не е осъзнавал, че шофирайки с 167 км/час е можело да се служи нещо подобно", посочи Сарафов.
Директорът на Националната следствена служба не коментира твърденията на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев за образувани разследвания срещу високопоставени политици.

До Коледа се очаква да се изясни въпросът дали има данни за престъпление, свързано с доставките на газ след спирането на синьото гориво за България от Русия, заяви още Сарафов. Той обясни, че служебният енергиен министър Росен Христов е викан на разпит след негови твърдения пред медиите за данни за нарушения.

Борислав Сарафов определи като справедлива присъдата срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

"Десислава Иванчева може да бъде жертва единствено на своята собствена алчност. Познавайки материалите по делото, очаквах подобна присъда. Според мен най-дразнещата корупция е в местната администрация. Когато местен администратор се вземе за човек, от когото зависят съдбите на региона, тогава трябва да се вземат мерки и съдът го направи. Това е пример за справедлива присъда, постановена спрямо доказателствата но делото", зояви той.

Сарафов допълни, че Иванчева има излежани близо 2 години и 2 месеца в предварителния арест, които ще бъдат приспаднати от присъдата ѝ.

По казуса със задържания с подкуп служител на "Гранична полиция" Борислав Сарафов заяви, че има данни за системност в действията му.