Сърби се бият на страната на Ислямска държава

По данни на службите за сигурност около 20 души са заминали за Сирия, като са взели дори и семействата си

Новини
20:20 - 09 Декември 2019
2079
Сърби се бият на страната на Ислямска държава

Идриз Балабани - професор по шериатско право от Призрен, е главният организатор за набиране на граждани от Сърбия за религиозна война в Сирия на страната на Ислямска държава, пише белградският вестник "Блиц".

По най-нови данни от службите за сигурност в ИД, Идриз Балабани е известен с прякора Шейх и заедно с Денис Хаджич от Нови пазар използали молитвено място в Нови пазар за проповядване на радикален ислям, пише вестникът. Те призовавали хората на джихад и да се присъединят към ИД в Сирия против силите на президента Башар Асад.

Меджид Фуркан в Нови пазар не е център за набиране на желаещи да заминат за Сирия, но е място, където могат да се намерят връзки с хора, които воюват на страната на ИД. В заведението не е намерено оръжие, но е сигурно, че всички, които са заминали да воюват в Сирия, са били във Фуркан, заяви за вестника източник, запознат с данни на службите за сигурност.

Билибани бе арестуван миналата година в Косово, но по-късно бе освободен и от 16 октомври е под домашен арест.

По данни на службите за сигурност около 20 души от Сърбия са заминали да се бият на страната на ИД в Сирия. Част от тях са взели със себе си и и семействата си. В ИД съществува и т.нар. балканска бригада, която се бие в Ирак и Сирия, пише вестникът.