Сърбия : Никога няма да въведем санкции срещу Русия

Председателката на сръбския парламент високо оцени сътрудничеството на двете страни

Свят
13:04 - 12 Февруари 2020
2628
Сърбия: Никога няма да въведем санкции срещу Русия

Сърбия никога няма да въведе санкии срещу Русия, заяви днес председателката на сръбския парламент Мая Гойкович, говорейки на откриването на петото заседание на комисията за сътрудничество между Държавната дума и Народната скупщина, предаде ТАСС.

Република Сърбия, изхождайки от своя суверенитет и независимост, заема такава международна позиция, която се базира на принципите на политическа независимост и военен неутралитет. Ние никога не сме въвеждали и няма да въвеждаме санкции против Руската федерация и руския народ, заяви Гойкович.

Председателката на сръбския парламент подчерта също, че отношенията между Русия и Сърбия се развиват активно и представляват пример за стратегическо партньорство. Гойкович изрази надежда, че в най-близко време Сърбия ще може да ратифицира споразумението за свободна търговия с Евроазиатския икономически съюз, което бе сключено през 2019 г., предава БТА.

Председателката на сръбския парламент високо оцени сътрудничеството на двете страни на международната сцена, отбелязвайки, че делегация на Народната скупщина никога няма да гласува за решения, насочени против интересите на руската делегация. Потвърждение за това, по нейните думи, е фактът, че Сърбия постоянно е оказвала подкрепа на Русия в Съвета на Европа, застъпвайки се за връщането на правото на глас на руската делегация в ПАСЕ.