Сърдечната недостатъчност става пандемия, 7 нови случая се откриват всяка минута

Топ
14:11 - 16 Май 2024
3763
Сърдечната недостатъчност става пандемия, 7 нови случая се откриват всяка минута

Сърдечната недостатъчност се превръща в пандемия, всяка минута се откриват седем нови случая. Това каза на пресконференция проф. Иван Груев, кардиолог и заместник-директор на Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис Трети".

Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен застой, които се дължат на невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно количеството кръв и/или да приема кръв, за да задоволи метаболитните потребности.

Особено внимание трябва да се обърне на пациенти със задух, отоци по глезените, които при натиск не изчезват веднага, кашлица в легнало положение, която се облекчава в изправена поза, пациенти, имащи железен дефицит, болни, приемащи някои лекарства за лечение на онкологично заболяване, и др.

По думите на проф. Груев годишно в България от сърдечна недостатъчност се лекуват над 100 хиляди души.

Риск от поява на сърдечна недостатъчност има за хората, преживели инфаркт или коронарна болест, за хора, които не лекуват хипертонията си, за страдащи от диабет, за хора със затлъстяване, за имащите вроден сърдечен дефект, за хората с предсърдно мъждене, както и за пациенти със съпътстващите заболявания - коронарна болест, хипертония, клапни заболявания. Предсърдното мъждене увеличава пет пъти и риска от мозъчен инсулт, отбеляза лекарят

Необходима е превенция и ранно лекуване или предотвратяване на рисковите фактори. Тютюнопушенето е сериозен фактор за поява на сърдечна недостатъчност, като вредата за сърдечно-съдовата система от нагреваемите устройства е не по-малка, добави проф. Груев.

Над 40 на сто от момичетата на 14-15-годишна възраст са пушили поне веднъж седмично, както и близо 30 на сто от момчетата на същата възраст, показват данни от проучване от миналата година, посочи лекарят. По думите му някои от наркотиците също водят до сърдечна недостатъчност.

Над половината от децата в България са с наднормено тегло или със затлъстяване, като основните причини са неправилния начин на хранене и ниската физическа активност. Имаме бомба със закъснител, която ще избухне след 10-20 години, посочи още той.

Доста вирусни инфекции могат да причинят миокардити, каза още проф. Груев. По думите му пациентите, които след вирусни инфекции продължават да се чувстват отпаднали, би трябвало да бъдат прегледани от кардиолог.

Приемът на алкохол е друг рисков фактор, като освен че уврежда черния дроб, има голяма вероятност от поява на сърдечна недостатъчност. По думите му проблемът с консумацията му в България е много сериозен, особено на домашно произведения алкохол.

При повишени нива на лошия холестерол няма болка, докато пациентът не получи инфаркт, каза още той и уточни, че 95% от пациентите с висок холестерол не се лекуват. По думите му високият холестерол е една от основните причини за поява на плаки в кръвоносните съдове и поява на исхемия, която впоследствие води до сърдечна недостатъчност.

През 2022 г. в Европа има 15 млн. души, засегнати от сърдечна недостатъчност, а смъртността от сърдечно-съдови заболявания продължава да е висока, добави той. При пациентите със сърдечна недостатъчност не боледува само сърцето. Повечето от тях имат и хронично бъбречно заболяване, а 25%-40% са болни и от диабет. Ако диабетът се лекува правилно, ще има по-малко пациенти, страдащи от сърдечни заболявания, допълни лекарят.

Според европейските препоръки всички пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, след дехоспитализацията им трябва да се включат в рехабилитационни програми, но в България такъв тип грижа не съществува, посочи още проф. Груев.