Със сълзи на очи, Ален Делон вдигна "Златната палма" (Галерия+видео)

Любопитно
23:40 - 19 Май 2019 (обновена)
65690
Със сълзи на очи, Ален Делон вдигна "Златната палма" (Галерия+видео)

Великият Ален Делон най-накрая получи почетна "Златна палма" на кинофестивала в Кан за цялостна карирера. Силно развълнуван и със сълзи на очи, 83-годишният френски актьор вдигна високо престижното отличие под бурните аплодисменти на многобройната аудитория, на френския министър на културата Франк Ристер, президента на фестивала Пиер Лекюр и на артистичния директор на кинофестивала Тиери Фремо. На награждаването Ален Делон беше придружен от 28-годишната си дъщеря Анушка, която също не скри сълзите си.

Петиция с над 23 000 подписа оспорваше решението на журито, а феминистки нарекоха френската кинолегенда и секссимвол на европейското кино "расист, хомофоб и женомразец" заради негови изказвания по адрес на жените и заради десните му политически възгледи.


"Отдавна не съм се плакал", каза големият артист, докато получаваше престижното отличие от дъщеря си Анушка под гръмките аплодисменти на публиката, която бе станала на крака.


Вечерта бе изключително емоционална, както за кинолегендата, така и за публиката в Кан. В препълнената зала хората бяха приканени да носят значки с думата "звезда", напомнящи онази, която актьорът носеше на фестивала през 2007 г. "За мен тази чест е донякъде като отдадена посмъртно, но я получавам приживе," отбеляза Делон. И добави прочувствено: "Ще си тръгна, но не и без да ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас." Някогашният секссимвол допълни, че мисли също за двете жени в живота си, актрисите Мирей Дарк и Роми Шнайдер.


"Не връчваме на Ален Делон Нобелова награда за мир, а почетна "Златна палма" за актьорската му кариера. Делон е казвал неща и има право да изразява мнения, с които аз лично не съм съгласен", обясни решението на ръководството на кинофестивала артистичният директор Тиери Фремо.

Самият Делон в свои интервюта през последните месеци заяви, че нежният пол е заприличал на силния, че хомосексуалността е против природата и призна, че е удрял жени. Синът му Ален Фабиен пък го обвини в побой над майка му Розали.

"Хората могат да говорят каквото си искат, аз съм свикнал с това. Но за кариерата ми като актьор няма какво да се каже. Те я безупречна", заяви в интервю актьорът, изиграл близо 100 роли в киното, малко преди да получи "Златната палма".


Звездата от кино класики като "Гепардът", "Борсалино", "Не будете ченге, което спи", "Зоро", "Завръщането на Казанова", "Техеран 43" и още десетки филми казва, че не е против гей браковете, а против осиновяването на деца от двама души от един и същи пол.


„Казал съм, че съм удрял жена? Да. И трябваше да добавя, че съм получил повече шамари от жени, отколкото някога съм ударил. Никога не съм тормозил жена в живота си. Те обаче много ме тормозеха”, изповяда се френската знаменитост и така отговори на критиките на движението "Жените и Холивуд", което протестира срещу награждаването му със "Златна палма".

Ален Делон сподели още, че е с „десни убеждения”, но не е привърженик на крайнодесни политици.


Снимки: АП/БТА