Сашо Томов осъди Антикорупционната комисия за 25 000 лв.

Топ
13:26 - 18 Януари 2023
2037
Сашо Томов осъди Антикорупционната комисия за 25 000 лв.

Бившият шеф на „Кремиковци“ и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов осъди Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да му плати обезщетение от 25 000 лева.

Това е решил Софийският градски съд (СГС) по делото, което Томов е завел срещу КПКОНПИ за 40 000 лева, показала проверка на „Лекс“. Искът му срещу комисията е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, а той го заведе, след като беше съден и оправдан за източването на дружествата. Заради наказателното дело пък през 2008 г. срещу него започна и производство за установяване на незаконно придобито имущество по отменения закон и съдът допусна запори на сметките му и възбрана на апартамент в София и на имот в пернишкото село Студена. Антикорупционната комисия е запорирала единствено сметките на Томов с около 50 000 лева. След оправдателната присъда през 2016 г. е било прекратено и делото за отнемане на имущество, като тогава са отпаднали и обезпечителните мерки.

Той обаче твърди, че седем години не е могъл да използва парите си и се чувствал постоянно унизен и изплашен, защото се налагало да иска заеми от децата си, за да преживява. Пред съда Томов казва, че КПКОНПИ разпространила в медиите информацията за наложените му ограничения и това имало широк отзвук, заради което приятели, колеги и съдружници преустановили контактите си с него, а проектите, по които работил, били прекратени.

От комисията пък са оспорили иска му с мотив, че са действали при условията на обвързана компетентност, като специалният закон ги задължавал да образуват производство, а обезпечителните мерки били наложени от съда. Освен това от КПКОНПИ посочват, че на Томов вече е било изплатено обезщетение от 40 000 лева, след като миналата година той осъди окончателно прокуратурата за търпените морални вреди от незаконното обвинение, като твърдят, че това обезщетение покрива и вредите от наложените запори.

Показания пред съда са дали трима близки на Томов свидетели, които разказват как той нямал пари да плаща и на адвокатите си, след като му били наложени запорите. Негов приятел споделя как бил прекратен консултантски договор на Томов, което освен на финансовото състояние, му се отразило много зле и психически. Бизнес партньорите му също се отдръпнали, като пострадали и политическата му дейност, и реномето му на университетски преподавател.

Друг свидетел пък посочва, че Томов наистина нямал пари и лично му давал дребни суми (50-100 лева), за да преживява. Той твърди, че веднъж видял бившия шеф на „Кремиковци“ с насълзени очи, когато му разказал, че получава пари от дъщерите си, които учели в Лондон, а той не знаел дали ще може да им ги върне.