САЩ бият аларма за опасния хепатит при децата

Здраве
08:46 - 30 Април 2022
2427
САЩ бият аларма за опасния хепатит при децата

Световната здравна организация и американските здравни служби съобщават за нарастващ брой деца, заболели от тежка форма на хепатит.

Причинителят на случаите на остър хепатит или чернодробно възпаление се наблюдава най-често при деца на възраст от 1 до 10 години

В щата Алабама беше установен първият случай на заболяването в САЩ само преди около 10-ина дни , но вече се съобщава за повече от 20 случая на деца с тежък хепатит и в Делауер, Илинойс, Ню Йорк, Северна Каролина и Уисконсин.

Най-малко 4 от тези деца се нуждаят от чернодробна трансплантация, а има и едно починало дете.

При огнищата на хепатит лекарите търсят инфекциозни и неинфекциозни причини, за да обяснят нарастването на заболяването. Досега обаче нито един от често срещаните вируси на хепатит не е установен,

Специалистите съобщават, че всички случаи са дали положителна проба за аденовирус, а 9 от тях са били с аденовирус-41 и това е една от посоките на изследване, но връзка засега не е доказана.

Все още не е ясно дали при тази тежка форма на хепатит има някаква роля Covid-19. Към момента няма доказателства за връзка на ваксините срещу Covid-19 с огнищата на заболяването, тъй като по-голямата част от децата не са били ваксинирани.