САЩ и Израел може да сключат отбранителен съюз

Не е тайна, че Вашингтон и Йерусалим отдавна и тясно си сътрудничат в най-различни сфери

Свят
14:33 - 16 Септември 2019
1590
САЩ и Израел може да сключат отбранителен съюз

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да подпише договор за взаимна отбрана с Израел. Американският лидер съобщи това дни преди израелските парламентарни избори, разчитайки тази инициатива да помогне на партията на премиера Бенямин Нетаняху.
Тръмп разказа в Туитър, че е обсъдил с Нетаняху по телефона "как вървят нещата със споразумението за взаимна отбрана между САЩ и Израел".

"Очаквам с нетърпение да продължим дискусията след изборите в Израел, когато се видим в ООН в края на месеца!", посочва американският президент.
Ако военният съюз между двете страни стане реалност, това ще е краят на една стара традиция в близкоизточната дипломация на САЩ. Не е тайна, че Израел и Съединените щати отдавна и тясно си сътрудничат в най-различни сфери, включително в отбраната. По данни на Стокхолмския международен институт по проблемите на мира (SIPRI) на САЩ се падат близо 60 процента от годишния оръжеен внос на еврейската държава. Вашингтон директно финансира отбранителните програми на Израел по силата на двустранен договор, продължен за пореден път с 10 години миналия октомври.
От четвърт век насам обаче не е ставало дума, най-малкото на равнище държавни глави, за сключване на официален военен съюз. Въпреки това изявлението на Тръмп не бе изненада за израелците.