САЩ налагат санкции на Северна Корея заради шпионски сателит

САЩ
11:05 - 01 Декември 2023
2032
САЩ налагат санкции на Северна Корея заради шпионски сателит

Съединените щати наложиха нови санкции на Северна Корея, след като КНДР успешно изстреля шпионски сателит миналата седмица, предава "Ройтерс". Списъкът също включва базирани в чужбина агенти, обвинени в улесняване на избягването на санкции за събиране на приходи и технологии в полза на КНДР.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че също така е приложило санкции към групата за кибершпионаж Kimsuky, обвинявайки я в събиране на разузнавателна информация в подкрепа на стратегическите цели и ядрени амбиции на Северна Корея.

Действията от четвъртък, предприети в координация с Австралия, Япония и Южна Корея, идват, след като миналата седмица Северна Корея успешно изстреля първия си разузнавателен сателит , за който каза, че е предназначен да наблюдава военните движения на САЩ и Южна Корея.

"Днешните действия на Съединените щати, Австралия, Япония и Република Корея отразяват нашия колективен ангажимент да се противопоставим на незаконните и дестабилизиращи дейности на Пхенян", каза в изявлението заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

"Ние ще останем фокусирани върху тези ключови възли в незаконното генериране на приходи и разпространението на оръжия на КНДР", добави Нелсън.

Министерството на външните работи на Южна Корея заяви в петък, че е поставило в черен списък 11 севернокорейци за участие в разработването на спътници и балистични ракети в страната, забранявайки им всякакви финансови транзакции.

Списъкът включва висши служители от Националната администрация за аерокосмически технологии, която ръководи изстрелването на сателита, и отдела за производство на боеприпаси.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не отговори на искане за коментар относно санкциите от четвъртък.

Съветниците по националната сигурност на Южна Корея, Съединените щати и Япония ще проведат разговори в Сеул на 8-9 декември, за да обсъдят сигурността в региона.