САЩ не казват истината за войната в Афганистан

От 2001 г. повече от 775 000 американски войници са били разположени там

Свят
16:09 - 09 Декември 2019
1824
САЩ не казват истината за войната в Афганистан

Американското правителство не казва истината за войната в Афганистан, пише вестник "Вашингтон пост".

Изданието се е сдобило с конфиденциални документи на правителството, които разкриват, че висши американски представители не са разкрили истината за продължаващата вече 18 г. война в Афганистан. Те крият непогрешими доказателства, че войната не може да бъде спечелена.

Документите са събрани с помощта на федерален проект, който проучва причините за провалите по време на най-продължителния въоръжен конфликт в историята на САЩ. Сред документите има повече от 2000 страници непубликувани записки от интервюта с лица, които са имали пряка роля във войната - от генерали и дипломати до хуманитарни работници и афганистански представители.

Правителството на САЩ се опитва да скрие самоличността на повечето от интервюираните и почти всички техни изказвания. Но "Вашингтон пост" спечели тригодишна съдебна битка да се публикуват документите в съответствие със Закона за свобода на информацията.

От 2001 г. повече от 775 000 американски войници са били разположени в Афганистан. От тях 2300 са загинали и 20 589 са ранени, според данни на Министерството на отбраната.

Интервютата подчертават как трима президенти на САЩ - Джордж У. Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп - и техните военни командири не са успели да изпълнят обещанията си за победа в Афганистан.

От 2001 г. Министерството на отбраната, Държавният департамент и Агенцията за международно развитие са похарчили между 934 и 978 милиарда долара. Не са включени изразходените средства от други агенции като ЦРУ.

Документите също са в противоречие с публични изказвания на американските президенти, военни командири и дипломати, които уверяват американците всяка година, че постигат напредък в Афганистан и че войната си струва да се води. Някои от интервюираните разказват как правителството на САЩ умишлено е подвеждало обществото. Те казват, че често в щабовете в Кабул и Белия дом са изопачавали статистически данни, за да изглежда, че САЩ печелят войната, въпреки че това не е вярно.