САЩ ни праща още 8 изтребители F-16?

Сделката с новите машини струва 1,67 милиарда долара

Топ
12:14 - 05 Април 2022
2099
САЩ ни праща още 8 изтребители F-16?

САЩ одобриха продажбата на още 8 изтребители F-16 на България. Сделката е на стойност 1,67 милиарда долара.

Такава продажба би подкрепила целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, "като помогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е сила за политическа стабилност и икономически напредък в Европа", съобщават от Министерството на отбраната на САЩ.

"Държавният департамент взе решение за одобряване на възможна чуждестранна военна продажба на правителството на България на самолети F-16 C/D Block 70 и свързаното с тях оборудване за приблизителна цена от 1,673 милиарда долара", се казва в изявление на Пентагона.

Договорът за закупуване на изтребителите Ф-16, блок 70, подписан на 12 август 2019 г. към настоящия момент е претърпял 4 изменения и не са предадени на МВнР. Едно е изменението в договора за ракетите, като външно министерство също няма копие от договора. Това заяви в края на март външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол, относно договора за покупка на Ф-16 и съпътстващо въоръжение.

Към настоящия момент се извършва и изпълнява 10 годишна пътна карта между България и САЩ в областта на отбраната. През 2019 г. България пристъпи към сключване на 7 международни договора със САЩ за закупуване на Ф-16, обясни Генчовска.

Всички договори са ратифицирани от Народното събрание.

Гарант, че ще получим американските Ф-16, е американското правителство. Това стана ясно през февруари от отговор на тогавашния военен министър Стефан Янев на въпрос относно забавянето на доставката на американските изтребители по време на парламентарния контрол.

През февруари стана ясно, че изтребителите Ф-16 ще се забавят - първоначално се говореше за няколко месеца, а впоследствие премиерът Кирил Петков посочи срок от две години.

Предложенията на президента Румен Радев да вземем изтребители Ф-16 на лизинг са обсъждани с ръководството на българската държава. Това е една от опциите, но се търсят варианти, при които ще се получи пауза за възможностите за продължаване на жизнения цикъл на МиГ-29. Това заяви военният министър Драгомир Заков в отговор на въпрос за това дали ще вземем на лизинг изтребители F-16.

Работи се по най-различни варианти, защото нямаме време. Изправени сме в ситуация, в която трябва да се вземе бързо решение. Поддръжка на МиГ-29 в Украйна няма как да се случи, увери Заков.