САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите

Това заяви министърът на финансите Джанет Йелън

САЩ
13:58 - 18 Юли 2022
2278
САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще призове за задълбочаване на търговските връзки между съюзниците, за да укрепят веригите си за доставки, да се борят с инфлацията и да осуетят "нелоялните търговски практики" и усилията на Китай да доминира на ключовите пазари на суровини и технологии, съобщава "Ройтерс".

Тя ще направи изявлението си в в Сеул след обиколка на съоръженията на южнокорейската технологична компания LG Corp по време на последния етап от нейното 11-дневно посещение в Индо-Тихоокеанския регион.

"Не можем да позволим на държави като Китай да използват позицията си на пазара за ключови суровини, технологии или продукти, за да дестабилизират икономиката ни и да упражняват нежелано геополитическо влияние", ще заяви Йелън в речта си, според извадки от нея, публикувани от Министерството на финансите.

Съединените щати и съюзниците като Южна Корея трябва да се съсредоточат върху "поддържане на приятели", или диверсификация на веригите си за доставки, за да разчитат повече на доверени търговски партньори, укрепвайки икономическата устойчивост и намалявайки рисковете, отбелязва се още.

Според Йелън това ще поддържа динамиката и ръста на производителността, които идват с икономическата интеграция, като същевременно ще спомогне за предпазване на гражданите в Съединените щати и Южна Корея от скока на цените, причинени от геополитически рискове.

Западът се стреми да сложи край на своята свръхзависимост от Китай като ключов доставчик от началото на пандемията от COVID-19, която разкри колко са уязвими световните вериги за доставки и показа пропуски във вътрешния капацитет в ключови сектори.

Йелън ще заяви, че пандемията и войната на Русия в Украйна са показали необходимостта от справяне с уязвимостите на веригите за доставки.

Поддържането на приятели дава възможност на Съединените щати и техните съюзници да запазят най-добрите черти на основания на правила световен ред, като същевременно се заобикалят нелоялните китайски търговски практики и се осигурява достъп до жизненоважни суровини и продукти - от лекарства до полупроводници и батерии за електрически превозни средства, ще отбележи министърът.