САЩ отпускат $ 500 000 на България

Америка ни дарява пари и/ли консумативи за борба с коронавируса

Новини
20:43 - 16 Април 2020
3283
САЩ отпускат $ 500 000 на България

Съединените американски щати ще отпуснат на България финансова помощ в размер на 500 000 долара. Парите трябва да помогнат на страната  в борбата с епидемията от коронавирус. Това заяви днес посланичката на Вашингтон в София Херо Мустафа. Очаква се късно тази вечер официално съобщение да дойде от държавния секретар Майк Помпео. 

Херо Мустафа уточни, че не е задължително грантът да бъде даване на пари кеш. Може да бъде и под формата на предпазни средства и други нужни на лекарите консумативи. "Ние няма да решим сами каква точно да бъде помощта. Това ще направим с Оперативния щаб и Министерството на здравеопазването. Те ще ни помогнат с това от какво има нужда страната", заяви посланик Мустафа.

Това е втора вълна от помощ по линия на САЩ. Преди седмица фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ у нас и Американската търговска камара организираха фонд "Обединени срещу COVID-19", който осигури над 815 000 лв. Парите отиват за финансиране на проекти за преодоляване както на здравните, така и на социалните аспекти на епидемията. Новото финансиране ще дойде от специализираната Американска агенция за международно развитие.