САЩ предупредиха Китай да не помага на Русия

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс направи този коментар

САЩ
11:09 - 04 Февруари 2022
1821
САЩ предупредиха Китай да не помага на Русия

Съединените щати предупредиха китайските компании, че ще се сблъскат с последствия при опит да избегнат експортния контрол, който бъде наложен на Русия при евентуално нахлуване в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс направи този коментар, след като китайското външно министерство обяви, че Китай и Русия са координирали позициите си относно Украйна по време на среща между външните си министри в Пекин вчера.

"Разполагаме с набор от инструменти, които можем да използваме, ако видим чужди компании, включително тези от Китай, да правят всичко възможно да избягват и заобикалят действията на САЩ за контрол върху износа", предупреди той.

Западът заплашва Русия със санкции в случай на инвазия, а Вашингтон обяви, че има готовност да наложи финансови санкции, както и мерки за контрол на износа.

Преди дни стана ясно, че Вашингтон работи по мерките за контрол на износа със съюзници в Азия, включително Япония и Южна Корея.

От Белия дом подчертаха, че Русия трябва да знае, че по-близките отношения с Пекин няма да компенсират наложените й рестрикции в отговор на евентуални нападателни действия от нейна страна.

"Ако Русия смята, че ще бъде в състояние да смекчи някои от тези последици чрез по-близки отношения с Китай, греши. Това всъщност ще направи руската икономика в много отношения по-крехка", изтъкна Питър Харел, член на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Той бе категоричен, че ако Москва се откаже от възможността да сключва сделки със Запада за внос от от Европа и Съединените щати, значително ще влоши производствения си капацитет и иновативния си потенциал.