САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

САЩ
09:26 - 21 Ноември 2021
1999
САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви в събота, че страната му има "истински притеснения" относно действията и изявленията на Русия за Украйна, тъй като напрежението нараства, съобщи АФП.

"Имаме истински опасения относно необичайната военна активност на Русия на границата с Украйна. Имаме истински притеснения относно част от реториката, която виждаме и чуваме от Русия, както и в социалните мрежи", каза Блинкън пред репортери при посещение в Сенегал.

Блинкън заяви, че опасенията са споделяни и от съюзниците на САЩ, но отказа да каже дали американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин цели да отнеме територия от Украйна.

"Не знаем какви са намеренията на президента Путин. Но ние знаем какво се е случвало в миналото. Знаем как се опитваме да цитираме някаква илюзорна провокация от Украйна или която и да е друга страна и използваме това като извинение за това, което Русия планира да прави през цялото време", каза Блинкън.

Тук той има предвид кризата, която избухна през 2014 г. около полуостров Крим.

Припомняме, че вчера от руското посолство в САЩ изразиха надежда Вашингтон да се вслуша в експертни оценки относно необходимостта от влияние върху Украйна, за да може Киев да изпълни задълженията си по Минските споразумения.

"Отбелязваме думите на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки за подкрепа за изграждане на усилия за разрешаване на конфликта в Донбас в съответствие със споразуменията от Минск", се подчертава в документа.

Посолството обръща внимание и на дискусиите в местните политически научни среди, в които по един или друг начин се повдига въпросът за начините за спиране на кръвопролитието в югоизточната част на Украйна.

"Можем само да приветстваме логиката, когато вместо халтурни русофобски клишета, експертите дават балансирани и разумни подсказвания на администрацията на САЩ. На първо място, че Киев най-накрая трябва да спре да саботира Минските споразумения", се казва в изявлението.

Псаки каза в петък на редовен брифинг, че Вашингтон приветства редица изявления на руския президент Владимир Путин, които той направи на разширено заседание на колегиума на руското външно министерство в четвъртък. "Президентът Путин в речта си ... засегна широк спектър от теми, включително отношенията между САЩ и Русия и необходимостта от поддържане на диалог за разрешаване на много различия. Ние сме съгласни," каза тя.

Освен това говорителят на Белия дом обясни, че Вашингтон подкрепя изявленията на Путин за мирно уреждане в Източна Украйна.

Според нея САЩ "подкрепя засилването на усилията за постигане на споразумение в рамките на Минските споразумения и призовават за предприемане на незабавни стъпки за възстановяване на прекратяването на огъня".