САЩ се страхували от военната мощ на Иран

Провеждането на преговори с Америка може да бъде преразгледано от Техеран

Свят
16:13 - 04 Юли 2019
1300
САЩ се страхували от военната мощ на Иран

Министърът на разузнаването на Иран заяви, че Техеран и Вашингтон могат да проведат преговори, само ако САЩ отменят санкциите си и върховният ирански лидер аятолах Али Хаменеи даде одобрението си за преговори, съобщава държавната информационна агенция ИРНА.

Провеждането на преговори с Америка може да бъде преразгледано от Иран, само ако американският президент Доналд Тръмп отмени санкциите и нашият върховен лидер даде разрешение за провеждане на такива преговори", посочи Махмуд Алави.

"Американците се страхуват от военната мощ на Иран, това е причината зад тяхното решение да отменят решението да нападнат Иран", допълни Алави.

Тръмп обяви миналия месец, че е отменил военен удар, за да отвърне на свалянето на безпилотен самолет на САЩ от страна на Иран над Ормузкия проток на 20 юни, защото при удара можело да загинат 150 души, като даде знак, че е отворен за преговори с Техеран.

Техеран твърди, че шпионският безпилотен самолет е бил свален от иранска ракета земя-въздух в иранското въздушно пространство, докато Вашингтон твърди, че той е бил в международното въздушно пространство.

Напрежението между Техеран и Вашингтон се изостри от миналата година, когато Тръмп излезе от ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили и възобнови санкциите, които бяха отменени в рамките на споразумението в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран.