САЩ: Северна Корея не е готова за ядрено разоръжаване

Тръмп ще пристигне в Южна Корея на двудневно посещение в събота

Свят
16:56 - 25 Юни 2019
2003
САЩ: Северна Корея не е готова за ядрено разоръжаване

Разузнаването на САЩ не смята, че севернокорейският вожд Ким Чен-ун е готов за ядрено разоръжаване. Това обяви директорът на Агенцията за разузнаване към Пентагона ген.-лейтенант Робърт Ашли в интервю за Фокс нюз.

Срещата през февруари в Ханой между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп беше внезапно прекратена, след като двамата държавни ръководители не успяха да преодолеят различията между исканията на САЩ за ядрено разоръжаване и севернокорейските искания за облекчаване на санкциите.

"Все още продължаваме да смятаме в разузнавателната общност, че Ким Чен-ун не е готов на ядрено разоръжаване", посочи Ашли.

Тръмп ще посети Южна Корея този уикенд, след като размяна на писма с Ким увеличи надеждите за възобновяване на преговорите, целящи прекратяване на ядрената програма на Северна Корея.

САЩ настояват Северна Корея да изостави ядрените си оръжия напълно, преди международните санкции да бъдат отменени. Северна Корея опитва подход стъпка по стъпка.

Тръмп ще пристигне в Южна Корея на двудневно посещение в събота и ще се срещне с колегата си Мун Дже-ин в неделя, след срещата на лидерите на страните членки на Г-20 в Япония, уточни говорителката на Мун.