САЩ ще наказва купуването на ирански петрол

Техеран иска Европа да го защити от санкциите на американците

Свят
16:58 - 28 Юни 2019
2247
САЩ ще наказва купуването на ирански петрол

САЩ ще наложи санкции на всяка държава, която внася петрол от Иран, предупреди специалният представител на САЩ за ислямската република Брайън Хук, цитиран от руски медии.

В момента няма в сила привилегия за държави, които купуват петрол от Иран. Ние ще санкционираме всяка незаконна покупка на ирански суров петрол, посочи Хук пред журналисти в Лондон.

Той предупреди, че Вашингтон ще затегне санкциите срещу ислямската република, "докато не реши да бъде нормална държава".  Американският представител също обеща САЩ да проверят медийна информация, че Китай получава ирански петрол. Според Хук САЩ се опитват да блокират 50 млрд. долара приходи на Иран от износ на петрол. Обвинявайки Ислямската република в многократно отхвърляне на дипломацията, Хук припомни, че президентът Доналд Тръмп повече от веднъж е подчертавал, че ще приветства възможен разговор с Техеран. Отделно говорител на иранското външно министерство сигнализира, че Техеран е готов да предприеме допълнителни мерки, ако европейските държави, подписали се под ядрената сделка от 2015 г., не успеят да защитят Ислямската република от санкциите на Вашингтон.