САЩ възобновиха диалога с Гърция за F-35

САЩ
13:06 - 20 Декември 2021
1367
САЩ възобновиха диалога с Гърция за F-35

Приемането от Сената на САЩ на бюджета за отбрана на страната, включително поправката Menendez-Rubio, която засилва сътрудничеството в областта на отбраната с Гърция, съживи разговорите за евентуалното придобиване от Гърция на многоцелевия боен самолет от пето поколение F-35.

Гръцките военновъздушни сили със сигурност искат този самолет, смятан като част от необходимата модернизация. С най-новата програма за модернизиране на 83 изтребителя F-16 до конфигурацията "Viper" офицерите от военновъздушните сили посочват, че възможностите за оперативна съвместимост с F-35 са по-големи. Като добавят F-35 към модернизираните F-16 и придобитите от Франция самолети Rafale, военновъздушните сили ще увеличат значително своите възможности и ще станат едни от най-добре оборудваните в региона.

Висши офицери от ВВС в Гърция са се запознали с възможностите на F-35 и го описват като "последния пилотиран от човек самолет" и оценяват, че шестото поколение многоцелеви бойни самолети по-скоро ще бъде безпилотно.

Основният въпрос са парите. Цената на F-35, която сега е около 100 млн. долара за бройка, но тъй като се планира продажбата на големи количества, може да се понижи. Мениджърите на Lockheed Martin смятат, че Гърция може да придобие F-35A - варианта с конвенционално излитане и кацане, за по-малко от 80 млн. долара на бройка.

Гърция вече е поела ангажимент на стойност 2,5 млрд. евро за закупуването на 18 самолета Rafale и 3,05 млрд. евро за три модерни фрегати FDI. Освен това, ако Гърция все пак реши да закупи F-35, ще минат пет години, преди те да влязат в експлоатация, тъй като въздушните й бази трябва да бъдат модернизирани.