САЩ взеха на мушка доставките на петрол за Куба от Венецуела

Новите санкции целят допълнително да подкопаят управлението на Мадуро

Новини
10:05 - 06 Април 2019
1664
САЩ взеха на мушка доставките на петрол за Куба от Венецуела

САЩ наложиха санкции вчера срещу доставките на венецуелски петрол за Куба в поредния кръг санкции с цел да окажат натиск върху правителството на президента Николас Мадуро, съобщи БТА.

Вашингтон цели да сложи край на тези изключително важни доставки на суров петрол за комунистическия остров, предаде Ройтерс. Американското министерство на финансите наложи санкции срещу 34 плавателни съда на държавната нефтена компания на Венецуела "Петролеос де Венесуела", както и срещу две компании и плавателен съд, доставяли петрол за Куба през февруари и март.

Този пореден кръг санкции, който беше обявен по-рано през вчерашния ден първо от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в негова реч в Хюстън, има за цел да подкопае още повече управлението на Мадуро, след като САЩ и повечето западни страни признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела.

“Въведените допълнителни санкции на САЩ срещу петролния сектор във Венецуела имат за цел да бъдат откраднати ресурсите на Боливарската република, но те няма да се увенчаят с успех”, написа в Туитър кубинският министър на външните работи Бруно Родригес, цитиран от ТАСС. "Шейсет години империалистическа агресия не сломиха волята на кубинците и новите мерки, въведени от антикубинските чиновници и политици в САЩ, също няма да се увенчаят с успех. Те знаят, че вървят против волята на мнозинството от американския народ", заяви дипломатът. "Отхвърляме новите мерки за икономическо пиратство, приети от Вашингтон, за да нанесе вреда на Венецуела и да открадне ресурсите й, те ще претърпят неуспех", посочи Родригес.