САЩ забраниха абортите

Джо Байдън иска легална употреба на хапчета за нежелана бременност

Актуални новини
08:13 - 27 Юни 2022
2506
САЩ забраниха абортите

Като “екстремно” определи президентът на САЩ Джо Байдън решението на Върховния съд да отмени действащия 50 години закон “Роу срещу Уейд”, който защитаваше на конституционно ниво правото на всяка жена да направи аборт в страната.

Сега пред администрацията на държавния глава се очертава важна и огромна по мащаби съдебна битка. Като първа точка в дневния ред Белият дом трябва да си постави за цел да попречи на щатите забраняването на хапчетата, които се използват като един от методите за прекратяване на нежелана бременност. В противен случай

36 милиона жени ще останат без алтернативен вариант, а това може да струва дори живота на някои от тях при усложнения.

В съда администрацията на Байдън може да твърди, че медикаментът мифепристон, който се използва за извършването на медицински аборт, изпреварва щатските рестрикции, защото е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. С други думи, употребата на хапчето е разрешена от федералните власти, чиито правомощия са над щатските.

Байдън ще търси повече “решения” след отмяната на закона “Роу срещу Уейд”, включително възможни едностранни изпълнителни заповеди, каза говорителката му Карин Джийн-Пиер.

“Нищо не може да запълни дупката, която отвори отмяната на тази наредба”, заяви тя и допълни, че единственият начин да се върнат правата на жените е Конгресът да действа.

Стотици протестиращи се стекоха пред Върховния съд на САЩ и в събота, за да осъдят решението на консервативното мнозинство, което победи либералите с 6 на 3 за отмяната на действащия вече половин век закон.

Върлите противници на абортите постигнаха нещо, което изглеждаше практически невъзможно само преди няколко години. Те вярват, че с отмяната на този закон хиляди бебета ще бъдат спасени.

Голяма част от жените в САЩ обаче остават силно обезпокоени, тъй като смятат, че правата им са се върнали 50 години назад обратно към времето, когато

Последни проучвания на общественото мнение в САЩ показват, че две трети от американците са против отмяната на “Роу срещу Уейд”.

Консервативният съдия Кларънс Томас може и да не спре дотук. Той предположи, че мотивите на съда могат също да го накарат да преразгледа предишни решения, защитаващи правото на контрацепция, легализиране на хомосексуалните бракове в страната и обезсилване на държавните закони, които правят секса между хомосексуалисти законен.

Преди това решение официално да стане факт, мъж с пистолет и нож беше арестуван пред дома на един от консервативните съдии, заявявайки, че е разстроен от изтичането на част от информацията, включена в проектозакона.

Първите ограничения ще влязат в сила в 13 щата веднага след отмяната на закона. Това са Арканзас, Айдахо, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Северна Дакота, Оклахома, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта и Уайоминг според изследователската група за защита на правата на аборт на института “Гутмахер”.

Според изчисления общо 26 американски щата със сигурност или по-вероятно ще забранят аборта, оставяйки жените в големи части от Югозапада и Средния Запад без достъп до медицинската процедура.

Повечето щати, където абортът все още ще бъде законен, са на западното крайбрежие - Калифорния, Невада, Орегон и Вашингтон - или на североизток. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, където живеят най-много хора, предложи да се запише правото на аборт в конституцията на щата.

Илинойс, Канзас, Минесота и Ню Мексико, които се намират в Средния Запад и на югозапад, са от изключенията, които вероятно ще оставят легални абортите, според института “Гутмахер”, но това е малка шепа на фона на общата картина.

При този сценарий една бременна жена в Маями, Флорида, ще трябва
да лети до друг щат или да шофира 11 часа, тоест повече от 1100 км, за да стигне до Северна Каролина, където се очаква абортите да останат законни.

Колорадо, Кънектикът, Мериленд, Ню Джърси и Върмонт приеха законодателство тази година, целящо да защити или да разшири достъпа до аборт.