САЩ започват подготовката на санкции срещу Ирак

Доналд Тръмп заплаши Багдад с икономически ограничения, ако прояви „враждебност“ към американската страна

Новини
08:23 - 07 Януари 2020
1706
САЩ започват подготовката на санкции срещу Ирак

В отговор на решението на парламента в Багдад да приеме резолюция за изгонването на чуждестранните войски от страната, САЩ започнаха подготовка за налагането на санкции срещу Ирак, съобщава американското издание The Washington Post, позовавайки се на представители на администрацията във Вашингтон, пожелали анонимност. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Багдад с икономически ограничения, ако прояви „враждебност“ към американската страна. По-специално се съобщава, че той обмисля възможността за въвеждането на забрана за бизнеса между компании на двете страни. 

Водещата роля за налагането на санкции ще играе Белият дом и Министерството на финансите на САЩ. „Подобни стъпки ще бъдат много необичайни действия срещу съюзник, когото САЩ подкрепяха почти 20 години и харчиха за него стотици милиарди долари", отбелязва изданието. Настоящите дискусии обаче са предварителни и не е ясно дали мерките ще бъдат приложени. Според един от източниците, Вашингтон възнамерява да изчака известно време, за да види дали изявленията в Багдад ще продължат в същия дух.

„Редица експерти смятат, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, налагането на санкции без да се засягат американските интереси", пише изданието, цитирано от Агенция "Фокус".

Депутатите в иракския парламент приеха на спешно заседание резолюция, която „нареди на правителството да прекрати военното присъствие на чуждестранните сили в републиката и да сложи край на работата си в рамките на споразумение за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция". Документът беше одобрен с кворум, но при липса на сунитските и кюрдските фракции.

Срещата се проведе на фона на рязко влошаване на ситуацията в страната след поредица американски удари в Ирак. На 3 януари Пентагонът обяви ракетна атака в района на летището в Багдад, при която загина командирът на специалните части на Ислямската революционна гвардия „Кудс“ (елитните части на иранските въоръжени сили) Касем Сюлеймани и заместник-началникът на шиитската милиция „Ал-Хашд ал-Шааби“ Абу Махди ал Мухандис. Иранският Върховен съвет за национална сигурност заяви, че ще направи всичко, за да отмъсти за убийството на Сюлеймани.