Съученичка на убитата общинарка пред Lupa.bg: Скриха килъра на Татяна в София

Новини
15:52 - 29 Септември 2020
8909
Съученичка на убитата общинарка пред Lupa.bg: Скриха килъра на Татяна в София

"В София скриха разследването за убийството на Татяна Стоянова, която беше шеф на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Преместиха следствените действия в столицата, за да замажат очите, че нещо се прави, но до ден днешен няма никакъв резултат, а и бъдете сигурни, че вече никой не работи по случая". Това каза пред Lupa.bg Вероника Христова, съученичка на разстреляната млада жена.

"Последното, което ни казаха е, че разследващите проверяваха версии клошар да е убил Татяна, това е пълна глупост. Бил сниман от охранителна камера на игрална зала. После спряха да дават каквато и да е информация дори на най-близките й хора", каза пред медията ни Вероника Христова, която познава Татяна от дете, защото двете са съученички в езиковата гимназия на Пазарджик. Убитата млада жена по онова време там учи френски език, а след като завършва започва да работи за местен вестник.

Татяна беше разстреляна пред гаража си на 12 януари 2015 година. 

Две години по-късно Софийска градска прокуратура, която наблюдава и ръководи разследването, спря наказателното производство за разкриване на тежкото престъпление. Това обаче не значи, че то е прекратено. Спирането по-скоро е формално, за да не тече давност за извършеното престъпление. Разследващи твърдят, че по случая продължава да се работи, но и до ден днешен нямат никакъв резултат.

"Предполага се, че убийството е поръчано от влиятелни особи, а всички знаем, че след като то не е разкрито веднага, няма да се стигне никога до истината", съжалява съученичката на Татяна. 

Навръх имения си ден - 12 януари 2015 г., Татяна Стоянова излиза малко след 18 ч. от сградата на община Пазарджик, както винаги последна. Пред входа я чака нейната майка с букет цветя, за да я поздрави за празника. Минути по-късно Стоянова вече е в джипа си "Нисан Кашкай" и пътува към апартамента си, в който живее сама. Жилището е в нова кооперация в кв. "Мостът на Лютата" в Пазарджик. Татяна бърза да се преоблече и приготви, защото е поканила приятели в местно заведение за имения си ден.

Около 18,30 ч. тя паркира джипа в гаража си. Прави 2 крачки и вижда пред себе си мъж с пистолет в ръка. Дали двамата са се виждали преди това и разменили ли са някакви реплики, едва ли някога ще стане ясно. Килърът вдига пистолета и натиска спусъка. Оръжието обаче засича. Запазил пълно самообладание стрелецът презарежда за секунда, при което заседналият патрон изхвърча и по-късно е намерен при огледа на местопроизшествието. В следващите мигове убиецът изстрелва 5 куршума в тялото на жертвата си. Без да събере гилзите от пистолета си неизвестният килър изчезва от местопрестъплението.

Куршумите пронизват Татяна Стоянова в гърдите, стомаха и главата и тя се свлича безжизнена до предната лява гума на джипа си. Според разследващи последният изстрел е бил в главата и е контролен, поради което се смята, че убиецът е професионалист. За това говори и фактът, че без да се паникьоса се е оправил със засеклия пистолет и е ликвидирал мишената.