Саудитският крал Салман разреши на кабинета да заседава без него

Новини
19:02 - 08 Август 2024
495
Саудитският крал Салман разреши на кабинета да заседава без него

Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде кралски указ, който позволява на кабинета да се събира както в негово отсъствие, така и в отсъствието на министър-председателя, неговия син престолонаследникът Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщения на държавните медии.

През май 88-годишният крал бе подложен на медицинско лечение заради възпаление на белите дробове, което накара престолонаследника Мохамед бин Салман да отложи по-късно официално посещение в Япония на фона на влошеното здравословно състояние на краля.

Седмица по-късно Салман председателства заседание на кабинета, като държавната телевизия излъчи кадри, на които се вижда как той ръководи заседанието, включвайки се чрез видеовръзка.

В отсъствието на краля, престолонаследника или неговите заместници кабинетът ще бъде председателстван от най-възрастния си член, който е потомък на бащата на Салман - основателя на Кралство Саудитска Арабия Абдулазиз бин Абдулрахман Ал Сауд. Взетите решения на кабинета ще се подписват от председателя, се посочва в кралския указ, отбелязва Ройтерс.