Съвети за красива коса през лятото

Избирайте шампоани без сулфати и силикон

Стил
16:17 - 31 Май 2022
3689
Съвети за красива коса през лятото

Златните правила за здрава коса според препоръките са правилните продукти, оптималната защита от слънцето и приемът на здравословни храни.

Избирайте шампоани без сулфати и силикон

Продуктите за грижа за косата играят основна роля за да е здрава и лъскава. Важно е да сте информирани и да знаете кои съставки са вредни за здравето на косата и скалпа. Препоръчва се да сте по-предпазливи при избора на шампоан, не само през лятото, но и през цялата година. Използвайте шампоани без сулфати и силикон за здрав скалп и коса. Много от проучванията напоследък сочат, че силиконът и натриевият сулфат, използвани във формулите за грижа за косата, може да доведат до дразнене на скалпа и чуплива коса. Сулфатите помагат за премахването на мъртвите клетки и замърсяванията от скалпа, но имат странични ефекти като изсушаване на косата чрез премахване на естествените й масла. Те не само запушват космените фоликули, а и предизвикват поява на пъпчици и сърбеж на кожата на главата.

Винаги покривайте косата си

Носенето на шапка е от решаващо значение за защитата на косата от слънцето. UV лъчите проникват в порите на косъма и задействат изтъняването и начупването му. Прекомерното изпотяване на главата в горещите месеци може да доведе до пърхот и инфекции на скалпа. Освен това интензивните слънчеви лъчи причиняват сух скалп и изгаряния. Високата температура изтегля естествените мазнини и влагата от косата, което в крайна сметка води до косопад. Затова през лятото винаги покривайте главата си с шал, лента или шапка, за да предпазите косата си от рискови външни фактори.

Не забравяйте да нанасяте балсам

Важен летен факт за косата е да инвестирате в добър балсам, ако не искате краищата да станат сухи и чупливи. Когато купувате балсам за коса, да се уверите, че не съдържа силикон. Силиконът е често срещана съставка в балсамите на косата, която придава временен блясък, но води до дългосрочно увреждане. Според няколко представителни клинични изследвания използването на балсами на силиконова основа води до натрупване на силикон върху скалпа и причинява косопад.

Избягвайте горещите душове през летните дни

Горещата вода изтегля цялата влага от косата и я изсушава. Къпането с гореща вода през лятото не е благоприятно за косата ви. Освен това изсушава скалпа, което отслабва корена на косата и в крайна сметка води до косопад. Докато студената вода помага за задържане на влагата в косъма и предотвратява омазняването на косата. Това е важен съвет за грижа за сухата коса през лятото.

Използвайте маска за коса

Използвайте маска за коса 1-2 пъти в седмицата за дълбоко подхранване. Балсамите сами по себе си не са достатъчни за борба с увреждането на косата, причинено от UV лъчи и топло време. Ползите от използването на маска за коса е, че я хидратира и укрепва. Маската за коса също така играе роля на щит около косата и я предпазва от замърсяванията и уврежданията на околната среда. Маските за коса със серамиди запазват блясъка и здравината в косата.

Подстригвайте редовно косата

Подстригването на всеки 4-6 седмици поддържа косата здрава. Не само освежава стайлинга, но и спомага да се отървете от разцепените краища и сухите връхчета. Друг интересен факт е, че през летния сезон, космените фоликули са в анагенна фаза (активна фаза на растеж на косата, през която косъмът расте около 1 см на всеки 28 дни). Редовните подстригвания също така ще помогнат за постигне на по-дълга коса.

Придържайте се към здравословна диета за силна и блестяща коса

Диетата, богата на хранителни вещества, е една от най-добрите причини косата да расте гъста. Значението на здравословната диета не може да се подценява, що се отнася до грижата за косата, обогатена с антиоксиданти, желязо и протеини, е задължителна за най-добрата лятна рутина за грижа за косата. За здрава, мека и красива коса се придържайте към меню със зелени салати, сирене, мляко, соя, леща, грах, киноа, кисело мляко и плодове.