Създателят на първите ГМО бебета работи по „ДНК синтезатор“

Китайският учен Хъ Цзянкуей излезе от затвора по-рано тази година

Новини
13:23 - 12 Септември 2022
1986
Създателят на първите ГМО бебета работи по „ДНК синтезатор“

Хъ Цзянкуей, китайският учен, създал първите в света генномодифицирани бебета, съобщи, че е кандидатствал за правителствено финансиране на негов проект за „ДНК синтезатор“.

„Дойдох в Пекин за развитие. Искам да служа на страната си“, написа той в китайската социална мрежа Weibo.

По-рано тази година ученият излезе от затвора, където прекара няколко години заради „незаконни медицински практики“, свързани със създаването на ембриони с редактирани гени.

Хъ Цзянкуей отказа да разясни подробно плановете си пред South China Morning Post, заявявайки, че „не му е удобно да говори“.

Ученият обаче разкрива, че е кандидатствал за грант от 7,2 милиона долара за разработване на първата китайска платформа за синтез на ДНК.

„Секвенирането на ДНК е като „четене“ на данни от компютърен диск, докато синтезът на ДНК е като „записване“ на данни в диска“, споделя китайският изследовател.

„Най-голямата употреба на ДНК синтезатора, който планирам да направя, е за съхранение на информация.

Парче синтетична ДНК с размер на нокът може да съхранява съдържанието на всички книги от цялата ни национална библиотека“,

разкрива Хъ Цзянкуей.

Той добави, че синтезаторът на ДНК би помогнал за развитието на ключови технологии, свързани с чиповете от ново поколение и финото машиностроене.

Междувременно колеги на Хъ Цзянкуей работят по технология за „обратимо“ редактиране на гени.

„Ние трябва да се възползваме от новите възможности за технологичен и икономически растеж от сектора на синтетичната биология“, пише Цзянкуей в предложението си за изследване.

Китайският учен се превърна в сензация през 2018 година, когато обяви раждането на две генетично модифицирани близначки, „Лулу“ и „Нана“. На следващата година успешно се ражда и трето дете, с прякор „Ейми“.

Постижението предизвика буря от противоречиви реакции. Научният триумф на Цзянкуей бе помрачен от нарушената медицинска етика.

В отговор ученият бе осъден, а информацията за родените генно модифицирани бебета - ограничена напълно.

По-рано тази година двама видни китайски биоетици призоваха китайското правителство да защити по-добре трите момичета с редактирани гени. Предложението на влиятелния колектив е те да бъдат поставени под постоянно лекарско наблюдение в специална новоизградена клиника.