Сблъсъци между полицията и протестиращи в Буенос Айрес

Свят
12:04 - 02 Февруари 2024
1487
Сблъсъци между полицията и протестиращи в Буенос Айрес

Докато либералното правителство в аржентинския Конгрес обсъжда днес законодателен пакет, протестиращи профсъюзи и социални активисти влязоха в сблъсък със силите за сигурност в Буенос Айрес, предаде ДПА. 

Аржентински телевизии показаха кадри на демонстранти, които се бият с полицията с дебели дървени пръчки, а полицаите отвръщат с гумени куршуми и сълзотворен газ, насочени към тълпата. 

В същото време втори пореден ден членовете на Конгреса обсъждат всеобхватен законодателен пакет на новия президент Хавиер Милей. Пакетът включва прехвърляне на част от законодателната власт на правителството за две години, а освен това позволява приватизирането на редица държавни предприятия и осигурява възможност за промени в данъчния и изборния кодекс. 

Икономистът Милей встъпи в длъжност в средата на декември и обяви, че ще започне радикална промяна в страната, която е в тежко икономическо положение. Тъй като няма мнозинство в парламента, той извади редица проекти от законодателния пакет, за да си подсигури одобрението на останалите партии. 

Аржентина е в тежка икономическа криза. Инфлацията е над 200%, а около 40% от населението в някога благоденстващата държава живее под прага на бедността. 

Сред проблемите във втората най-силна икономика в Южна Америка са раздутият държавен апарат, ниската производителност в промишлеността и големият дял на сивата икономика, която лишава държавата от важни данъчни приходи, отбелязва БТА. Аржентинското песо продължава да губи стойността си спрямо щатския долар, а дълговете непрекъснато растат.