Сблъсък: БСП-София и СДС се хванаха за гушите заради предложението за орден на Георги Йорданов

Социалистите защитават комунистическия деец

Актуални новини
16:40 - 03 Август 2024
1755
Сблъсък: БСП-София и СДС се хванаха за гушите заради предложението за орден на Георги Йорданов

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София защити предложението на Министерския съвет за награждаването на Георги Йорданов с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен. В своя позиция столичните социалисти определят Йорданов като „един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство“.

„Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър“, посочват от БСП-София. „Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев“, посочват също оттам. От БСП-София се противопоставят на изказване на депутата от парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов по повод предложението Йорданов да получи орден „Стара планина“.

По-рано тази тема предизвика напрежение в парламента.  

Мнение днес по темата за ордена на Георги Йорданов изказа и лидерът на СДС Румен Христов. „Струва ми се, че това беше една провокация и опит за разделение, защото този орден можеше да му бъде връчен на друг юбилей, по време на управлението на социалистите и техния президент Първанов“, пише той в профила си във Фейсбук. Публикацията е разпространена от пресцентъра на партията.

„Да погледнем всички обществени сфери и културни институции. Навсякъде мимикрират проксита или наследници на бившите комунисти. Така е и в творческите съюзи, които са предложили за орден Георги Йорданов. Така е и в бизнеса и политиката“, смята Христов.

Преди ден служебният министър Димитър Главчев каза, че неговите политически пристрастия са обратни на решението на Министерския съвет (МС) да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ – първа степен, което предизвика спорове в Народното събрание. Това обаче не пречи, след като има предложение от инициативен комитет с много хора, от комисии от Министерството на културата, от министъра на културата, да вземем това решение, каза Главчев. И добави: Не съм чул и някой да е казал нещо лошо за работата на господин Георги Йорданов в областта на културата.