Счетоводител пред Lupa.bg: В БФС се размятаха купища фалшиви фактури!

Спорт
11:00 - 26 Ноември 2019
4143
Счетоводител пред Lupa.bg: В БФС се размятаха купища фалшиви фактури!

Скандалите около далаверите на БФС скоро няма да стихнат и със сигурност ще излизат наяве още кирливи ризи на ръководните органи от Бояна. Точно те са раздавали рушвети на малките клубове, но... само в дните преди конгресите на централата, научи Lupa.bg.

Подаръците били малки, но те радвали нискоразредните ни отбори, които давали своя глас за Борислав Михайлов. Точно това е една от причините подалият оставка президент да се задържи рекордно дълго на върха на рушащата се българска футболна пирамида.

Хора от централата започвали да обикалят трескаво седмици преди конгресите на и да правят подаръци, с които да си купят гласове за Михайлов, известен най-вече с прякора си Перуката.

"Да, получихме екипировка, включваща фланелки, потници, конуси, топки и мрежи за врати, но това беше през февруари 2018-та, когато се състоя последният конгрес на БФС. Различни хора идват и си отиват. Разкарват стоката в бусове из села и паланки в страната, а ние какво да кажем, като тънем в немотия?", разказа пред Lupa.bg президент на футболен клуб от "В" група.

"На всички е ясно, че определеният човек ще спечели, както стана и с Борислав Михайлов. Нямахме вариант да не вземем нещата поради две причини - необходими са ни, най-вече за школите, а също така и са заплашвали понякога благодетелите на малките клубове, примери бол", допълни още президентът, пожелал анонимност.

Той сподели още, че някои дари са били заплашвани - кой със саморазправа, кой със "съдийски тесли".

"Тъжно е, но фактите са такива. Иначе как си обяснявате, че Михайлов печелеше винаги с такова мнозинство и винаги след това се фука колко са гласували за него. Ами, поинтересувайте се в Министерство на спорта и колко клубове-фантоми има. Нали не е нужно да се припомня и какво се случи на последния конгрес през 2018-та, когато някои негови конкуренти не бяха допуснати до залата в хотел "Маринела".

Михайлов имаше сериозен гръб в лицето на Бойко Борисов и Красен Кралев, но доста нагази лука, а и вече не е фактор в Изпълкома на УЕФА. Той може да си говори, че е оставил трайна следа и много контакти, но според мен единственото, което е оставил там, е на банкетите - с много ядене и най-вече пиене!

Сигурен съм, че има още много президенти като мен, които ще ви разкажат интересни неща, които биха заинтригували и прокуратурата", завърши пред Lupa.bg президентът.

Във вота през февруари 2018-та година се включиха 512 делегати, от тях гласуваха 510, като шест бюлетини са недействителни, а други шест са били празни. Председателят професор Лъчезар Димитров обяви, че действителните гласове са 504, които са били разпределени между тримата кандидати, както следва - пет за Ивайло Дражев, 36 за Любослав Пенев и 463 за Борислав Михайлов... Кратко, ясно и точно.

В последната седмица разследване на Петър Нанев и Би Ти Ви извади на показ далаверите на БФС - какви договори са сключвани и колко държавни пари са били усвоени.

На яве излезе и още един скандал - с футболните топки, с които ритат футболистите в официалните мачове у нас. Оказа се, че те са с логото на... полското първенство. А беше обещано, че кожените кълба ще бъдат официалните за квалификациите на Евро 2020.

След като Български спортен тотализатор осигури професионалните топки, с които трябваше да се играят официалните срещи на всички 14 отбора от настоящото футболно първенство от Първа лига. Малко след това БФС обяви, че дарява по 60 топки "Adidas Conext 19" на всеки елитен клуб у нас - това е официалната серия футболни топки използвани в квалификациите за класиране на Евро 2020.

След като се оказа, че топките са с логото на полската "Екстракласа" в последните няколко дни родната футболна централа се тресе от поредните съмнения за крупни злоупотреби.

По силата на сключен на 12 юни 2019 година договор между Български спортен тотализатор и БФС е дадено началото на втория тригодишен договор между партньорите на стойност 600 000 лева или по 200 000 лева на спортно-състезателна година.

По време на сключването на договора спортният министър Красен Кралев изрично заяви, че доставянето на футболните топки от страна на спортния тотализатор и от страна на ММС са един важен момент за школите, защото "така даваме възможност да има феърплей с професионални топки на най-елитното ни ниво – всички отбори да могат да играят при равни условия".

Още по-парадоксално се оказва, че официалният производител „Адидас“ няма информация, че в българския шампионат се играе с топки, които те са произвели... за друга лига.

И тук изникват куп въпроси:

Тъй като логистиката на немския концерн е извън всякакво съмнение, то възниква въпросът, дали му е заплатено за доставката на 840 топки?

Платена ли е цялата сума и има ли поискана неустойка, ако грешката е в немската фирма?

Платена ли е доставката или става въпрос за дарение? При това положение, каква е съдбата на целевите 200 000 лв.?

Тъй като това е втори договор между БСТ и БФС, дали са налице подобни пораждащи съмнения практики в периода на действие на първият договор?

"Бях ревизор и проверявайки един от елитните ни клубове, установих, че всичките им т. нар. лагери бяха оправдани с фалшиви фактури за хиляди левове, без футболистите да са ходили където и да е! В случая децата от ДЮШ са ходили "на лагер" в хотел на жената на Йордан Лечков и на още един член БФС, като двамата дружно твърдят, че в това няма нищо лошо и противозаконно!? Що за безумие? Сигурен съм, че ако в БФС се направи една истинска ревизия, много хора трябва да отидат "на топло" за дълго време. Крайно време е да се вземат адекватни мерки срещу Перуката, Какадуто и още сума доказани крадци на публични средства, да им се потърси наказателна отговорност, която напълно заслужават!", коментира пред Lupa.bg счетоводител, работил известно време за БФС.